U Prijedoru je obilježen 21.septembar , Dan prijedorskih ratnih jedinica- 43.prijedorske motorizovane brigade, 5. kozarske pješadijske brigade i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je danas da je na nama da pamtimo nebrojeno iskazano junaštvo naših ljudi i živih i onih koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da to prenosimo na buduća pokoljenja.
” Ratni put prijedorskih ratnih brigada dug 12.000 kilometara i 17.000 boraca, samo po sebi sve govori i sve to moramo prenostiti na naša buduća pokoljenja kako bi znali zašto su njihovi djedovi, stričevi, očevi ginuli i šta su oni stvorili “, rekao je novinarima Egić.
On je dodao da moramo da čuvamo slobodu, da čuvamo Republiku Srpsku, da se na ovakvim obilježavanjima, prije svega sjetimo, naših poginulih saboraca.
” Kroz ove manifestacije njegujemo kulturu sjećanja, a sve iz razloga da nam se ovakve stvari , rat i ratne strahove ne bi ponovile”, istakao je Egić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je možemo da budemo ponosni na sve ljude, na sve borce koji su se borili za slobodu i koji su nam omogućili da danas uživamo sve benefite slobode.
” Mnogi od njih su položili svoje živote upravo u borbi za slobodu, kao najveći ideal kojem čovek teži i njima dugujemo zahvalnost i trebamo da budemo i dalje okupljeni i složeni, jer smo pokazali kroz istoriju kada god smo bili okupljeni, kada god smo bili složni, da smo izvojevali najveće pobjede”, rekao je Javor.
On je dodao da Prijedor i danas šalje poruku da so mi narod iotetkako opredijeljen za suživot i mir.
” Svoje ne damo, svoje čuvamo i poštujemo i čuvamo, gradimo Republiku Srpsku, jer je ona garant budućnosti srpskog naroda u ovim prostorima”, rekao je Javor.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić čestitajući dan ovih ratnih jedinica istakao da je narod Potkozarja posebno u Drugom svjetskom ratu platio veliku žrtvu.
” Poučen tim iskustvom i trudeći se da im se istorija ne ponovi početkom Odbrambeno-otadžbinskog rata ovaj narod se već angažovao od 1991. godine kako iz razloga da spriječi na ovim prostorima da se ne desi ono što se desilo u periodu 1941. do 1945. godine”, rekao je Ostojić.
On je dodao da je ogroman značj prijedorskih brigada bio posebno u operaciji “Koridor” i to ne samo probijanja koridora nego i čuvanje koridora tokom čitavog Odbrambeno.otadžbinskog rata , kao i njihov doprinos zaustavljaju ofanzive na zapadne granice Republike Srpske u septembru 1995.godine.
” Ta dva momenta najbitnija i ostavila su najveći trag i na ispisivanju istorije i na stvaranj u Republike Srpske”, rekao je Ostojić.
Predsjednik Boračke organiazacije grad Prijedora Vojisalv Kondić izjavio je da je ratni put proslavljenih prijedorskih brigada započeo prije 33 godine odlaskom na zapadno slavonsko ratište u zaštitu srpskog naroda i u zaštitu tada još bivše nam zajedničke države Jugoslavije.
” Tradicionalno obilježavanje ima ogroman značaj za populaciju, ne samo našu boračku, stvaraoca i branilaca Republike Srpske, a sama činjenica da je 637 boraca prijedorskih ratnih jedinica ugradilo živote u temelje Republike Srpske, jasna poruka svim budućim pokoljenjima koja su to odricanja, koje su zalaganja bila njihovih očeva i djedova, i da oni nastave da baštine i njeguju tradiciju otadžbinskog rata” poručio je Kondić.
Danas je povodom Dana prijedorskih brigada služena sveta liturgija s parastosom u Crkvi Svetog proroka Ilije te položeni vijenci i prislužene svijeće na centralni spomenik “Za krst časni”, u spomen kompleksu Kameni cvijet, na spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću i u spomen sobi u kasarni “Žarko Zgonjanin”.

Izvor: prijedorgrad.org