Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je da je obaveza Srbije da bude čvrst oslonac Republici Srpskoj, ne miješajući se u njene unutrašnje stvari.

“Naša je obaveza da budemo uvijek na usluzi narodu u Republici Srpskoj, pomažemo jednako kao što sebi pomažemo, ali da čuvamo i poštujemo integritet BiH”, istakao je Vučić u govoru na svečanosti povodom obilježavanja sedam godina od osnivanja SNS-a.

Vučić, koji je i predsjednik Vlade Srbije, rekao je da je njegova vizija Balkana bez sukoba, bez tvrdih stijena i granica, sa međusobnim poštovanjem, slobodnim protokom robe i ljudi, a ne sa ratovima.

“Srbija hoće dobre odnose sa Bošnjacima, ali i sa Hrvatima i Mađarima, ali nikome nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije”, istakao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je posebno zahvalan Republici Srpskoj, predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjedniku PDP-a Mladenu Ivaniću i potpredsjedniku SDS-a Ognjenu Tadiću, poručivši da mu je mnogo drago i da je lijepo kada ih vidi zajedno u Beogradu.

“Toliko volim Republiku Srpsku da nema ništa ljepše kada ste zajedno i kada ste jedinstveni”, dodao je Vučić.

On je naveo da će biti nastavljeni razgovori sa albanskom stranom u Briselu jer je to u interesu Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je naglasio da će na Kosovu i Metohiji biti formirana zajednica srpskih opština koja će biti garant budućnosti i opstanka Srba.

“Želimo da budemo dio evropske porodice, ali niko naše prijateljstvo sa Rusijom ne može da uništi”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija, da bi bila jaka, ne smije da bude sama.

“Mi se nikoga ne plašimo, ali vodimo promišljenu i racionalnu politiku i to je srpska politika budućnosti”, naglasio je premijer Srbije.

Vučić je rekao da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali će učiniti sve da se odnosi Srba i Albanaca normalizuju i uspostave veze.

SRNA