Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je danas u Beogradu da bi se potencijalne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovom trenutku, u suštini, svele na eliminaciju prava entitetskog glasanja i najavio da će konačan stav o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH dati kada čuje od inicijatora koji je sljedeći korak.

Ivanić je na skupu “BiH: iskušenja unutrašnje, regionalne i evropske integracije” rekao da su tačni svi argumenti kritike koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio protiv Suda i Tužilaštva BiH i ocijenio da bi 99 odsto građana Srpske na referendumu glasalo protiv tog suda.

On je, međutim, istakao da će svoj stav o tome da li podržava referendum, iznijeti tek kada dobije odgovor na pitanje šta će biti sljedeći korak i da li je on racionalan.

“Plašim se samo da ovaj referendum i priča u vezi sa njim ne bude zloupotrijebljena da padne cijela ova priča o novoj evropskoj inicijativi u BiH i da umjesto ekonomskih reformi bez promjena Ustava, ne dobijemo promjenu Ustava kao ključni zahtjev za dalju budućnost”, rekao je Ivanić na skupu koji je organizovao beogradski Forum za etničke odnose.

Ivanić je istakao da je protivnik promjene Dejtonskog sporazuma jer bi se promjene Dejtona u ovom trenutku u suštini svele na eliminaciju prava entitetskog glasanja.

“Time bi Republika Srpska praktično izgubila mogućnost da odlučuje o institucijama BiH. Time bi bio uveden princip koji fino zvuči – jedan čovjek, jedan glas, ali u uslovima BiH – to znači dominaciju”, objasnio je Ivanić.

On je rekao da ima indicija da bi moglo biti pritisaka pojedinih zemalja posredstvom Beograda za promjenu Dejtona i istakao da se “dosta ozbiljna politička igra sprema iza scene”.

Ivanić je ocijenio da bi najbolji odgovor na to bio da politički činioci unutar BiH pokažu spremnost da uzmu stvari u svoje ruke, da se sarađuje u okviru nove evropske inicijative i da Republika Srpska čuva prava posredstvom institucija BiH.

“Samo se nadam da na ovim silnim konferencijama koje se najavljuju povodom 20 godina Dejtona neće biti previše entuzijastičnih ljudi, posebno iz međunarodnih institucija koje se nama bave jednom u pet godina, i da ne dođu opet sa velikim, inovativnim idejama od kojih će nas zaboljeti glava”, rekao je Ivanić.

Govoreći o, kako je naveo, unutrašnjim odnosima u Republici Srpskoj, Ivanić je ocijenio da je njegova i obaveza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da sarađuju, ali da između njih postoji suštinska razlika kada je riječ o odbrani interesa Republike Srpske.

“Između mene i Dodika postoji jedna suštinska razlika: ja mislim da se interesi Republike Srpske brane korišćenjem institucija BiH u interesu vašeg naroda i da Srbi u BiH treba da rade ono što su Slovenci radili u bivšoj Jugoslaviji”, rekao je Ivanić.

On smatra da postoje mehanizmi da budu očuvani interesi Republike Srpske u potpuno drugačijem kontekstu.

SRNA