Nakon niza bezuspješnih pokušaja da politički lideri iz Republike Srpske sjednu za jedan sto, funkcioneri najvećih partija, ali i politički analitičari, slažu se da je jedina solucija za postizanje dogovora između ljutih protivnika iz RS sastanak uz posredovanje predsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića!

Pozivom na pomirenje, koji je premijer Srbije na prekjučerašnjoj svečanosti u beogradskom Centru “Sava” povodom sedam godina postojanja SNS-a uputio predsjedniku Srpske, Miloradu Dodiku, i predstavnicima RS u zajedničkim institucijama BiH, Mladenu Ivaniću i Ognjenu Tadiću, čak je nagoviještena i mogućnost sastanka čelnih ljudi ovdašnje vlasti i opozicije u Beogradu.

Vučić je u svom govoru u prošlu subotu ukazao na potrebu za srpskim jedinstvom s lijeve strane Drine i indirektno poručio političarima iz Srpske da bi trebalo zajednički da rade na očuvanju interesa RS.

– Mile, nemoj da se ljutiš, mnogo mi je lijepo kad vas vidim zajedno, pa bilo to i u Beogradu. Mnogo volimo Republiku Srpsku i mnogo mi je drago kad ste jedinstveni – rekao je Vučić, obraćajući se Dodiku, Tadiću i Ivaniću.

Obustava paljbe

Ova izjava premijera Srbije donijela je sa sobom i novu mogućnost za smirivanje tenzija na političkoj sceni RS, i to uz “arbitražu” Beograda. Prvi se ovim povodom oglasio Dodik, koji je naveo da on, umjesto neuspješnih pokušaja da se u Banjaluci nađe zajednički put ka ostvarivanju interesa RS na bh. nivou, predlaže da sljedeći put sastanak bude održan u Beogradu.

Anđelković: Uskoro slijedi Vučićev poziv!

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković tvrdi da je mogućnost uključivanja Aleksandra Vučića u smirivanje strasti između dva zaraćena politička bloka u RS sasvim realna, ali da ona mora biti usmjerena samo na oblast zajedničkog djelovanja u institucijama BiH.

– Kao i svaka druga, i ova medalja ima dvije strane. Sasvim je prirodno da u Srpskoj postoje dvije suprotstavljene političke opcije i nerealno je očekivati da Beograd traži smirivanje tenzija u tom smislu. Ipak, ono što je na pomolu jeste upućivanje poziva premijera Srbije za srpske političare iz RS za zajednički sastanak u Beogradu, gdje bi trebalo da dođu do konkretnih dogovora o zaštiti nacionalnih interesa Srba u BiH. Poznavajući Vučićevu politiku, možemo uskoro očekivati apel da bude pronađen konsenzus koji bi usmjerio djelovanje Srba u Sarajevu – rekao je Anđelković.

– Ako ne možemo u Banjaluci zajedno, možemo u Beogradu. Nemam ništa protiv – kratko je prokomentarisao Dodik.

Ministar spoljnih poslova BiH i generalni sekretar PDP-a, Igor Crnadak, podržava ideju da se predstavnici najjačih srpskih političkih partija sastanu uz Vučićevo posredovanje u Beogradu, ali samo pod uslovom da se prestane sa, kako kaže, neosnovanom hajkom na ljude iz Saveza za promjene koji predstavljaju svoj narod u institucijama na nivou BiH.

Bratski savjet

– Uvijek sam za to da se odazovemo pozivima iz Beograda, a ako ih bude u budućnosti, nećemo biti ti koji će ih opstruisati. Ali, moram naglasiti da sastančenja u Beogradu ne znače ništa dok traje etiketiranje nas koji branimo interese RS u Sarajevu kao izdajnika. Tako da, kad predsjednik RS, Milorad Dodik, prestane s takvom praksom i kad jasno kaže da se ograđuje od takvih stavova, možemo da razgovaramo i donosimo zajedničke odluke koje će biti korisne po srpski narod. Tek tada će biti stvoreni uslovi za ozbiljne razgovore i pregovore, a do tog trenutka neće biti moguć suštinski dogovor – rekao je Crnadak za Press.

S druge strane, generalni sekretar SNSD, Luka Petrović, poručuje da je njegova stranka uvijek spremna da za stolom traži načine za zaštitu interesa Srpske u Sarajevu.

– I pored činjenice da stranke okupljene u Savezu za promjene ne donose odluke samostalno, mi ne bježimo od razgovora, posebno ako pozivi dolaze iz Beograda. Bilo bi dobro kada bi i političari iz Saveza za promjene poslušali bratski savjet iz Srbije da sjednemo zajedno za sto i odstupili iz sarajevskog kruga u koji su zagazili – zaključio je Petrović.

Press