Udari ruske avijacije na položaje “Islamske države” u Siriji daju vidljive rezultate – nakon oslobađanja vojne baze Kveires, vladine snage napredovale su u borbama oko Palmire, poznate po antičkim spomenicima, koji su svjetsko kulturno blago.

Elitne jedinice sirijske vojske “Tigrovi”, uz jake udare ruske avijacije, uspjele su da slome dvogodišnju opsadu vojne baze Kveires i spoje se sa izolovanim snagama regularne sirijske armije.

Teške borbe sa islamistima trajale su nekoliko sedmica, a Asadovim snagama sada je otvoren put za ofanzivu na Alepo i Raku, koja je središte terorista “islamske države”.

“Mi, heroji Kveiresa, slavimo pobjedu zajedno sa svojom braćom i posvećujemo je predsjedniku Bašaru al Asadu. Nećemo nikada pokleknuti pred ISIL-om” – rekao je jedan od vojnika u razgovoru za sirijsku državnu televiziju.

Vojni izvori prenose da su ključnu ulogu u oslobađanju baze, i više stotina vojnika koji su unutar nje bili okruženi teroristima čak dvije godine, imale specijalne jedinice “Tigrovi”.

Važnu ulogu imale su i ruske vazdušne snage koje su intenzivno gađale položaje terorista.

Istovremeno, najmanje 40 pripadnika terorističke organizacije ISIL ubijeno je u ofanzivi sirijske vojske u okolini Palmire na istoku centralne provincije Homs.

Žestoki sukobi vodili su se na prostoru planine al-Hyal koja se nalazi uz Palmiru. Sirijska vojska ističe da su teroristi pretrpjeli težak udarac.

Palmira, kao i obližnji poznati antički spomenici, koje su teroristi dijelom već uništili, nalazi se mjesecima pod kontrolom islamista.

SRNA/Press