U četiri napada koja su se dogodila sinoć u Parizu ubijeno je više od 100 osoba, a ranjeno je na desetine ljudi, javljaju mediji. Talačka kriza u koncertnoj dvorani okončana je ubistvom trojice napadača.

Prema nezvaničnim informacijama dogodila su se tri napada – pucnjava u restoranu u centru Pariza i bombaški napadi kod stadiona. Kako javljaju svjetski mediji desio se i četvrti incident – talačka drama u koncertnoj dvorani Bataklan, gdje se održavao koncert sastava “Eagles of Death Metal”.

Prema potvrđenim informacijama iz koncertne dvorane, policija je u njoj pronašla oko 100 mrtvih, a ubijena su trojica terorista. Policajci koji su ušli u salu ističu da su išli preko leševa.

Novinar Evrope 1 rekao je da napadači nisu bili maskirani i da su bili naoružani kalašnjikovima.

“Napadači nisu bili maskirani i bili su veoma mladi”, rekao je novinar, prenosi Liberasion.

Svjedok masakra na koncertu: Samo pucali i mijenjali okvire!

Svjedok iz koncertne dvorane Bataklan, radio voditelj Žulijen Pirs, rekao je da su napadači otvarali vatru i mirno mijenjali okvire na kalašnjikovima, te da su ubijali ranjene.
– Nosili su crna odijela, ali ne i maske. Nisu govorili ništa, samo su pucali i mirno mijenjali okvire. Vidio sam lice jednog od njih, imao je najviše 25 godina. Tri puta su punili kalašnjikove, pucali su po ljudima koji su ležali na podu – kaže Pirs.
Bataklan dvorana inače prima 1500 ljudi, a u trenutku napada trebalo je da bude održan koncert američke rok grupe “Eagles of Death metal”. Prema riječima svjedoka, koji je uspio da pobjegne, napadači uopšte nisu pričali, a neki od posjetilaca su uspjeli da se sakriju oko bine i pobjegnu.

U napadima u Parizu više je od 120 ranjenih.

pariz-pucnjava2

Francuski predsednik Fransoa Oland otkazao je put u Tursku na Samit G20. On je u televizijskom obraćanju javnosti kazao da su u Parizu izvršeni teroristički napadi nezapamćenog intenziteta.

AF: Obama: Napad na čovječanstvo

Predsjednik SAD-a Barak Obama izjavio je večeras da je napad u Parizu napad na čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo. On je dodao da ne želi spekulisati ko je odgovoran za napad.

“Ovo je tragična situacija. I sami smo prolazili kroz slične situacije. Francuska je naš najstariji saveznik, francuski narod je stajao rame uz rame s nama i stajaće i dalje”, rekao je američki predsjednik.

Još niko nije preuzeo odgovornost za seriju napada u Parizu, ali simpatizeri Islamske države, putem društvenih mreža, pozdravljaju događaje u Francuskoj sa “Pariz u plamenu”.

Mediji javljaju da je za napad odgovorno najmanje 6 napadača i da su u trenutku napada vikali ‘Allahu Akbar’, piše Telegraf.

Skaj njuz je ranije javio, pozivajući se na izvještaj francuske policije, da je ubijeno 26 ljudi, dok je AFP prenio da je ubijeno 18 osoba.

Napadač iz restorana je navodno pucao iz kalašnjikova. AFP javlja da je jedan od napada kod stadiona izvršio bombaš-samoubica.

Njujork post piše da su se sa stadiona u Parizu čule dvije eksplozije tokom fudbalske utakmice između Francuske i Njemačke, kao i da je stadion bio jedna od meta napadača.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je evakuisan sa stadiona, a tim njemačke fudbalske reprezentacije evakuisan je ranije danas iz hotela u Parizu zbog prijetnje bombom.

Obavljena je evakuacija stadiona gdje je poginulo najmanje pet osoba, a više ih je ranjeno.

Svjetski mediji prenose da je riječ o tri ili više udruženih terorističkih napada.

U međuvremenu je došlo do talačke drame u koncertnoj dvorani Bataklan u francuskoj prestonici.

Prema nezvaničnim informacijama, u koncertnu salu upala su dvojica napadača koji su otvorili vatru prema publici. Unutra je u tom trenutku bilo nekoliko stotina ljudi.

Policija je blokirala centar grada, a francuski predsjednik proglasio je vanredno stanje u cijeloj zemlji i zatvorio državne granice.