Boračka organizacija Bijeljine i Udruženje porodica poginulih boraca i izbjeglih i raseljenih lica iz ovog grada poslali su pismo patrijarhu srpskom Irineju u kojem od poglavara SPC traže da umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu imenuje za mitropolita dabrobosanskog na mjesto nedavno preminulog mitropolita Nikolaja!

S druge strane, u vrhu SPC odgovaraju da još nisu dobili nikakvo pismo, ali napominju da ne postoji nikakva najava rasprave o svojevrsnoj rehabilitaciji vladike Vasilija. To je Pressu potvrdio i jerej Vladimir Vranić, sekretar Kancelarije Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

– Nezahvalno je komentarisati nešto što još nismo pročitali. Koliko je meni poznato, u crkvi ne postoji nikakva najava rasprave o mogućnosti da umirovljeni vladika Vasilije dođe na tron Mitropolije dabrobosanske – rekao je Vranić.

Ipak, pismo iz Bijeljine izazvalo je žestoke polemike u javnosti, s obzirom na način na koji je bivši episkop zvorničko-tuzlanski otišao s ove funkcije i optužbi da je vladičansko zvanje zloupotrebljavao za zadovoljenje nastranih strasti. Inače, u zahtjevu bijeljinskih boraca i predstavnika porodica poginulih srpskom patrijarhu, između ostalog, navodi se da bi Kačavendinim povratkom u vrh SPC “došlo do procvata crkvenog života”.

– Višedecenijsko vladikovanje episkopa Vasilija vidljivo je na svakom koraku naše eparhije. On spada među omiljene duhovne pastire u RS. Hrabro i bez uzmaka, stajao je pored svog naroda u najtežim i najkrvavijim danima borbe i ratnih stradanja. Upražnjen je nedavno mitropolitski tron u Sarajevu. Vladika Vasilije je prije i u toku rata u najužim crkvenim krugovima važio kao jedan od najsposobnijih kandidata za patrijarha. Zašto ne bi bio mitropolit u Sarajevu? Svojim iskustvom udahnuo bi novu energiju u sveštenstvo i narod. Ne dozvolite da zbog frustracija neodgovornih pojedinaca, poznatih po svojoj bahatosti, u istoriji Crkve vaše patrijarhovanje bude upamćeno samo po “sječi knezova” crkvenih – navodi se u pismu patrijarhu.

Tomić šokiran

Inicijativa da kontroverzni bivši episkop zasjedne na čelo Mitropolije dabrobosanke šokirala je poznatog bijeljinskog advokata Duška Tomića, koji je, inače, u maju prošle godine Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv Kačavende zbog sumnje da je od 1997. do 23. maja 1999. počinio krivična djela obljube nad maloljetnim bogoslovom Milićem Blažanovićem, kao i zbog sumnje da bivši episkop zvorničko-tuzlanski stoji iza organizacije ubistva Blažanovića.

Video-snimci

Dugogodišnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda umirovljen je 29. maja 2013. odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC, nakon što su, podsjećamo, u novembru prethodne godine vrhu SPC dostavljeni video-snimci koji su, navodno, prikazivali Kačavendine seksualne aktivnosti s maloljetnim dječacima. Nakon umirovljenja, Kačavenda je smješten u manastir Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet jezera, a 20. septembra 2013. preživio je moždani udar.

– Svojim nedjelima Vasilije Kačavenda je nanio više štete Srpskoj pravoslavnoj crkvi nego svi njeni neprijatelji i strani osvajači u viševjekovnoj istoriji! Želja da jedan takav nečovjek i perverznjak ponovo bude vraćen u vrh crkvene hijerarhije jedino je mogla poteći od onih koji su njegovi lični prijatelji ili onih koji su se debelo okoristili za vrijeme njegovog vladikovanja – kaže Tomić za Press.

S druge strane, pokretači inicijative za Kačavendin povratak u najviše crkvene krugove za naš list tvrde da umirovljeni vladika uživa ogromnu podršku u narodu te da je, kako kažu, bivši episkop zvorničko-tuzlanski “oklevetan na pravdi Boga”.

– Vladika Vasilije je za borce i narod ovog kraja učinio više nego svi oni koji ga danas kleveću i lažno optužuju! Predsjedništvo Boračke organizacije Bijeljine, kao i članovi Udruženja porodica poginulih boraca i izbjeglih i raseljenih lica jednoglasno su odlučili da od patrijarha zatraže da nepravda prema vladici bude ispravljena – kaže Miodrag Stevanović, predsjednik bijeljinskog BORS-a.

Kontroverze

Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS, koji inače živi u Bijeljini, smatra da cijela priča u vezi s razlozima koji su doveli do Kačavendinog uklanjanja s mjesta episkopa obiluje brojnim kontroverzama.

– Ne ulazeći u to da li je Kačavenda bio dobar ili loš vladika, dobar ili loš čovjek, činjenica je da je njegova smjena neodoljivo ličila na udbaško-staljinističke obračune, u koje su, očigledno, bili upetljani i određeni crkveni krugovi – smatra Todorović.

Press