Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Beogradu da su ustoličenje i izbor NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija veoma značajni za vjerujući pravoslavni i srpski narod u Srbiji, Srpskoj i širom svijeta, u dijaspori.

Cvijanovićeva je istakla da je predstavnicima institucija Srpske bilo zadovoljstvo i velika čast što su danas prisustvovali velikom činu ustoličenja NJegove svetosti patrijarha srpskog.

Ona je rekla novinarima da vjerujući srpski narod i njegove institucije imaju vjeru i nadu u budućnost, znajući da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ mogu postižu zajedničke ciljeve i sarađuju.

Cvijanovićeva je nakon svečanog čina ustoličenja NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u beogradskoj Sabornoj crkvi rekla da je Srpska uvijek gajila posebne emocije prema SPC koja u tom smislu zauzima i zauzimaće važno mjesto kada je riječ o Republici, njenim predstavnicima i narodu.

On je izrazila nadu da su razni izazovi iza nas i da se polako i vjerovatno ulazi u mirniju fazu kada je riječ o zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona.

NJegova svetost Porfirije uveden je danas u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Sveti arhijerejski sabor SPC juče je na zasjedanju u Spomen-hramu Svetog Save u Beogradu izabrao NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora donio je krajem decembra Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio NJegova svetost patrijarh Irinej poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.

Autor: SRNA/ATV