Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da Savjet ministara nema podršku te stranke zato što je nelegalno konstituisan, promoviše politiku centralizacije BiH i nije razvio saradnju sa Vladom Republike Srpske.
Podsjećajući da su bili istekli svi zakonom predviđeni rokovi za konstituisanje Savjeta ministara, Košarac je u izjavi novinarima naveo da je Zvizdić u svom ekspozeu promovisao politiku dalje centralizacije institucija BiH, odnosno centralizacije, što je podržala matematički okupljena parlamentarna većina.

“Zbog takvog ekspozea Denisa Zvizdića, zbog prepoznatih politika članica Savjeta ministara potpuno je jasan stav SNSD-a da tome ne da svoju podršku”, istakao je Košarac, dodavši da je Savjet ministara BiH sastavljen u matematičkoj koaliciji, a ne od pobjednika u entitetima, što je još jedna anomalija u sistemu na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH nije na adekvatan način razvio saradnju sa vladama entiteta, prije svega sa vladom Republike Srpske, što je još jedan od razloga zašto nema podršku poslanika SNSD-a.

“Kada su u pitanju personalne promjene, smatramo da se ovaj Savjet ministara uz sve ove primjedbe o kojima govorimo pokazao potpuno neefikasnim, što potvrđuje činjenica da su na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma od oko 90 tačaka dnevnog reda, samo dva zakona”, dodao je Košarac.

On je konstatovao da sve to dovoljno govori da postoji dosta problema u matematičkoj koaliciji okupljenoj oko Savjeta ministara, koja nema kredibilitet da izađe sa jasnim zakonskim rješenjima koji su možda neophodni za BiH i njene građane.

“Kada je u pitanju priča o promjeni ministara iz DF-a, moramo da kažemo da je to očigledno neka vrsta sporazuma stranaka iz Federacije BiH /FBiH/. Očigledno je da se ulaskom SBB-a želi stabilizovati stanje u FBiH. Ono što je potpuno primjetno jeste da postoji jedna vrsta kohezije kod bošnjačkih političkih stranaka”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a je da je u Savjetu ministara prethodno bilo neophodno obezbijediti da pobjednici u entitetima budu njegov sastavni dio.

“Međutim imamo situaciju kakvu imamo”, rekao je Košarac i dodao da će se Klub poslanika o smjeni ministara iz reda DF-a odrediti na svojoj sutrašnjoj sjednici.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dostavio je u petak Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni ministra komunikacija i transporta Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, kadrova DF-a.

U obrazloženju Zvizdićeve odluke navodi se da je ona donijeta na zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića od 19. novembra, a u cilju realizacije koalicionog dogovora sa Savezom za bolju budućnost.

Zvizdić traži da ova odluka bude uvrštena u dnevni red sjednice Predstavničkog doma, zakazane za sutra, kako bi mogla biti potvrđena smjena ministra i zamjenika ministra iz DF-a.

SRNA