Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da je vidljivo opšte rasulo u vlasti na nivou BiH te da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nema mogućnosti da pokaže potpise podrške 22 poslanika.

“SNSD od prvog dana nije podržavao ovaj Savjet ministara, njegovu strukturu i politiku. Ne podržavamo politiku /predsjednika SDA Bakira/ Izetbegovića i stranaca kroz Savjet ministara”, rekao je Košarac.

Šef Kluba SNSD-a poručio je da za ovu stranku nema dileme i da će kada god na dnevnom redu bude smjena Savjeta ministara i aktuelnog sastava Kolegijuma Predstavničkog doma, koji krši Poslovnik, to podržati.

Košarac smatra da je očigledno da Savjet ministara ima ambiciju da ostane u nekom “tehničkom mandatu” da bi izvršili kadrovska rješenja napominjući da SNSD nema ambiciju da bude na vlasti na nivou zajedničkih institucija, ali da želi da onemogući donošenje štetnih odluka za Republiku Srpsku.

“Potpuno je jasno da Kolegijum krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma. Ako Predstavnički dom donese zaključak kako je to bilo na nedavno održanoj sjednici, politički korektno bi bilo da zakonodavna vlast da odgovor Domu”, rekao je Košarac.

On smatra da na današnjoj sjednici nije pokazana politička zrelost nego nedostatak političke hrabrosti da Kolegijum Predstavničkog doma od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića zatraži potpise podrške poslanika.

“S jedne strane se krši Poslovnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a s druge čak i Ustav BiH. Ako imamo situaciju potpuno jasnu da članovi Predsjedništva BiH kažu da Savjet ministara nema većinu, a svjedoci smo da pojedini članovi to govore, kako je moguće da ne pozovu na konsultacije predsjedavajućeg Savjeta ministara i utvrde da li ima ili nema većinu”, rekao je Košarac.

Šef Kluba SNSD –a je podsjetio da su dva člana Predsjedništva BiH jasno rekli da ne postoji većina u parlamentu koja podržava Zvizdića.

“Ako imamo situaciju da članovi Kolegijuma javnost informišu da parlament ne daje potpunu podršku, odnosno da Savjet ministara nema većinu, kako je moguće da takav Kolegijum onemogućava razvoj diskusije i potrebe da predsjedavajući podnese Parlamentu informaciju da li ima većinu ili ne?”, upitao je Košarac.

Prema njegovim riječima, očigledno postoji strah Kolegijuma i “nakaradne većine” na nivou institucija BiH da se o tim pitanjima diskutuje i donose odluke na nivou Predstavničkog doma.

On je upozorio i na činjenicu da predsjedavajući Zvizdić ignoriše Predstavnički dom, jer nije došao sa spiskom imena poslanika koji ga podržavaju.

Košarac je ponovio da SNSD danas neće podržati Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević jer Ministarstvo pravde Republike Srpske ima dosta primjedbi i sugeriše da se uđe cjelovitije u izmjene zakona, zato što Krivični zakon Republike Srpske apsolutno ne predviđa instrument zamjene zatvorske – novčanom kaznom.

“Zato je stav Kluba SNSD-a potpuno jasan, jer smatramo da postojeće zakonodavstvo izriče veoma blage kazne za one koji vrše ta krivična djela i ima sramne odluke Suda BiH za one koji se nalaze na nekim stranim ratištima”, rekao je Košarac.

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić smatra da predsjedavajući Savjeta ministara nije dužan pokazati potpise podrške poslanika, jer inicijativa nije po proceduri.

“Iza inicijative je stao parlament i samim tim ima legitimitet. Ukoliko neko ima parlamentarnu većinu neka pokrene po proceduri inicijativu za smjenu Savjeta ministara”, rekao je Fazlić.

Šef Kluba SDA smatra da inicijativa predstavlja mogućnost za otvaranje spekulacija da li Savjet ministara ima ili nema većinu, te da nigdje u zakonu nije definisano da je Zvizdić dužan da prikuplja potpise.

On je dodao da SDA smatra da Savjet ministara ima potrebnu parlamentarnu većinu.

Predstavnički dom je na prošloj sjednici usvojio inicijativu poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića da predsjedavajući Savjeta ministara Zvizdić do današnje sjednice prikupi potpise poslanika, koji ga podržavaju.

Izvor: Srna/RTRS