Bajkovito i ružičasto stanje u BiH u Izvještaju o radu Savjeta ministara za 2016.

Ničim utemeljeno i bez dodira sa stvarnošću, poručila je Denisu Zvizdiću većina poslanika. Savjet ministara nema odgovora na masovan odlazak mladih , tešku ekonomsku situaciju, a rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije potpuno nisu izostali.

– Savjet ministara ubjedljivo je najnesposobnije i najnetranspartnije u istoriji BiH koji znaju puno pričati a na žalost ne radi svoj posao, ističe Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SDP BiH).

Suštinska zamjerka aktuelnom sazivu Savjeta ministara BiH usmjerena je na njihove kontinuirane pokušaje da se transformišu u Vladu BiH što je za SNSD neprihvatljivo – poručuju iz ove stranke.

– Vidljive su politike predsjedavajućeg Savjeta ministara uz pomoć zamjenika da se nametnu kao nadređeni Vladi RS a SM je pomoćno tijelo Predsjedništva i ništa više, poručuje Staša Košarac šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Kako radi kabinet Denisa Zvizdića najbolje ilustruje današnja sjednica Predstavničkog doma gdje je od 13 tačaka tek jedan zakon koji je pripremio Savjet ministara, a čak 4 zakona koji su u proceduru uputuli poslanici.

– Evidento je da Savjet ministara nema rezultata u 2016., nema inicijative, ideje ,od 60 planiranih tek 19 zakona usvojili. Nezavisni blok neće podržati ovaj Izvješat, naglasio je Senad Šepić, poslanik Nezavisnog kluba u Predstavničkom domu PS BiH.

Očekivano u odbranu Zvizdićevog virtuelnog napretka na evropskom putu i drugim samo njemu znanim uspjesima BiH, stala je njegova SDA. Šefik Džeferović čak je optužio RS za otežan rad Savjeta ministara iako je taj isti Savjet ministara koristio svaku priliku da zaobiđe Vladu RS kao što je bio neuspješan pokušaj prilikom usvajanja mehanizma koordinacije.

– Onaj ko želi da bude objektivan analitičar on ne može da ne zaključi da je ovo Savjet ministara dalo rezultate i da ovaj Izvještaj bude podržan od nas, napominje Šefik Džaferović, predsjedavajući Predfstavničkog doma PS BiH (SDA).

Poslanici stranaka okupljenih oko SDS-a podržavaju Savjet ministara BiH jer su zadovoljni radom svojih ministara, pitaju postoji li neka nova parlamentarna većina koja bi izabrala novi Savjet ministara ako bi srušili postojeći.

– Mislim da ovaj Savjet ministara treba da nastavi da radi uz sva naša nezadovostva jer do drugog ne bi ni došli do narednih izbora 2018-.godine, poručuje Momčilo Novaković, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pohvalio se predatom aplikacijom i dobijenim upitnikom iz Evropske komisije. Kao pozitivne rezultate rada naveo je zaduženost BiH od 6 milijardi evra što je 40% BDP , uspjeh u knjiženju perspektivne vojne imovine na teritoriji FBiH, a kao potvrdu svojih uspjeha naveo je citate evropskih zvaničnika koji su poslanici mogli da vide na displeju u sali skupštine.

RTRS