Predpremijera dugo očekivanog povratničkog filma žarka Lauševića, “Smrdljiva bajka” čiju režiju i scenario potpisuje Miroslav Momčilović, održana je danas u bioskopu “Roda”.

Momčilović je i autor kultnih filmova “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, “Sedam i po”, “Kad porastem biću kengur”… Za glavnu zvezdu novog ostvarenja odabrao je Žarka Lauševića, glumca koji dugo nije snimao, a koji je ovom dramom obeležio povratak na veliko platno.

 

U pitanju je socijalna drama koja potpuno menja perspektivu i pogled na svet oko nas,ali i budi empatiju i saosećajnost među ljudima, koje odavno, čini se, nema dovoljno na našim prostorima. 

 

“Smrdljiva bajka” zaista jeste bajka, ali bajka koja nam pokazuje da ljubav uvek postoji – čak i tamo gde mislimo da joj nije mesto i vreme. Da svaki čovek, ma koliko slomljen i razočaran, može da voli. I onda kada živi u teškoj bedi, bez osnovnih sredstava za život i u atmosferi očaja i na društvenim marginama; i onda ljubav može da se rodi, oplemeni čoveka i ogreje dušu.

 

U središtu ove dirljive, ali i teške, potresne priče, jesu dva beskućnika Momo i Ema, koje su maestralno dočarali Žarko Laušević i Jelena Đokić. Glumački par je toliko autentično oživeo likove, da ćete se gledajući film u više navrata osećati kao da pratite dokumentarac. 

Većinu zanima zašto je Laušević odlučio da se u filmske vode vrati baš filmom “Smrdljiva bajka”, i kako se snašao pred kamerama nakon deceniju i po duge pauze. Glumac ističe da je povratak na film bio lak i prirodan.

Srećom, ova ekipa, pre svega reditelj, učinili su da povratak pred kamere bude strašno lak. Mesec dana smo radili na karakterima koje smo tumačili, “ubrizgavali” u njih naša sećanja, naša iskustva, imali smo prva pozorišne probe koje mnogo znače. Uspeli smo u tome da moj izlazak pred kamere bude i više nego uspešan, i da napravimo ono što danas imate priliku da gledate – istakao je Laušević, dodajući da prvobitno nije našao nikakvu povezanost između Mome i sebe u stvarnom životu, ali da se to tokom snimanja promenilo:

Presudno je u prihvatanju uloge bilo to što se nikada ranije nisam susreo sa ovakvom ulogom i karakterom. Ali, u toku rada, “kopajući” po sopstvenim uspomenama, povezao sam neke male sličnosti. Lik sam sagradio, kao i ostali glumci u projektu, zahvaljujući zahtevu reditelja da dođemo sa zamišljenim biografijama likova koje tumačimo. Naš koncept bio je taj da je Moma čovek koji je rođen na smetlištu kao beba, i u startu može da se predividi budućnost  – Zvečanska, ulazak u sitan kriminal, odlazak u “Sivi dom” u Kruševcu, pa u dom u Valjevu, a na kraju i odustajanje od traganja za građanskim životom. Odlučuje se da mimo kriminala krene nekim zaobilaznim putevima i jednostavno se povuče iz života. Beskućnici često nisu u toj situaciji u kojoj jesu samo tuđom voljom i sticajem okolnosti, tu ima i dosta ličnih odluka – objasnio je legendarni glumac.

Proslavljeni Laušević, koga se domaća publika itekako uželela, istakao je da trenutno nema planove za dalje, i da su to stvari koje ne zavise od njega.

Ako nešto treba da se desi, to će se i dogoditi i dobro je što je tako – bio je kratak on, poručivši i da je gluma njegov zanat, nešto za šta se školovao i što je dugi niz godina bilo nešto što je najviše voleo.

Žarko je istakao i da je radostan što je sarađivao sa Jelenom Đokić, koja je savršeno “oživela” lik Eme – beskućnice, alkoholičarke, izgubljene i odbačene žene.

– Nije bilo teško glumiti Emu, zapravo je to bilo divno iskustvo, posebno jer glumice na ovdašnjim prostorima retko imaju priliku za takve uloge. Bilo je teško izaći iz Eminog okvira u privatnom životu, pa sam tokom snimanja filma bukvalno “izgubila” sebe, ali sa namerom. Tako mi je bilo najlakše da funkcionišem. Tako sam se oslobodila i sujete, koja neizostavno svi nosimo u sebi, i mogu da kažem da je lepo živeti bez nje. Meni je zvezda vodilja tokom ovog filma bila ideja da u svakome od nas može da se probudi empatija i da svi mi možemo jedni u drugima da “probudimo” čoveka – obrazložila je crvenokosa glumica.

“Smrdljiva bajka” je na prvom mestu priča o ljubavi, i baš zato upitali smo Žarka Lauševića šta je za njega ljubav.

To je veoma teško pitanje. Ali, ljubav je i to što smo se okupili danas i to što smo u sebi pronašli način i volju da pomognemo beskućnicima – toj kategoriji na koju malo ko misli. Bar na kratko skrenućemo pažnju na njih, na ljude od kojih se uvek sklanjamo, Ljubav je to što smo deo ove priče, koja je prisutna ne samo u  Beogradu, već u svim gradovima sveta – Moskvi, Parizu – naglasio je on.

Na isto pitanje nadovezao se i Miroslav Momčilović, reditelj ovog filma, istakavši kako je upravo od jednog beskućnika čuo divnu definiciju ljubavi, te ju je podelio sa okupljenim novinarima.

Ljubav je kada muškarac poštuje ženu, a ona želi da mu rodi dete – zaključio je Momčilović.

Premijera filma “Smrdljiva bajka” zakazana je za 26. novembar, kada će prvi put ovakvu, obrađenu verziju filma, pogledati i sam Laušević.

Još uvek nisam pogledao film. Pre nekoliko meseci sam video jednu neobrađenu verziju, ali ovu konačnu hteo sam da ostavim za ovaj svečani trenutak, kakav će biti u sredu – priznaje on.

Na kraju konferencije za štampu, reditelj i scenarista filma Miroslav Momčilović istakao je da “Smrdljiva bajku” inspirisao stvaran par beskućnika koji živi u njegovom komšiluku, te da je napravio “film za raju, a ne za “hipstere””.

Dnevno.rs