Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b) ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH u vezi sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolom 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH naložio je Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH i u istom roku obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke, saopšteno je iz Ustavnog suda.
Ustavni sud BiH ponovo naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne vjeroispovijesti /kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u BiH/ da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje praznike, uključujući i slavu Svetog Arhiđakona Stefana. Prema mišljenju Ustavnog suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestovanje, samo potvrđuju multi-konfesionalni i multi-kulturalni karakter BiH kao zemlje i društva, zbog čega se ovakva odluka Ustavnog suda BiH u tom kontekstu ne može nikako drukčije da razumije.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po Izetbegovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 2b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je odustao od zahtjeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim. 

RTRS