Premijer Vučić se u ime Vlade Srbije izvinio novinarki Televizije B92 i svim ženama u Srbiji, povodom izjave ministra Bratislava Gašića u Trsteniku i istakao da takve stvari ne mogu da se dogode nikome, ili ne smiju da se dogode.

Dodao je da ne postoji opravdanje za Gašićevu izjavu i da on, i pored dobrog obavljanja posla u ministarstvu odbrane, ne može da ostane ministar.

Ministar Gašić je nakon posjete “Prvoj petoletki namjenskoj” prišao novinarima i upitao da li ih je portparol Ministarstva odbrane držao sve vrijeme napolju. Zatim je, vidjevši novinarku koja kleči, dodao: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”.

Izjavu su jasno zabilježile kamere i mikrofoni novinarskih ekipa, a ona se ubrzo pojavila na Јutjubu i raširila po društvenim mrežama.

Gašić se naknadno izvinio novinarki Zlatiji Labović ali i javnosti, rekavši da nema opravdanje i da se iskreno kaje zbog izjave.

Na ponašanje ministra odbrane premijer Aleksandar Vučić  izjavio je da je šokiran i da za takvu izjavu, koju smatra ne samo neprimjerenom, već i nepristojnom, nema opravdanja.

Gašićeva izjava izazvala je oštra reagovanja i novinarskih udruženja koja traže smjenu ministra odbrane i pozivaju na bojkot i protest.

Reagovale su i predsjednica vladinog Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Јanković, predsjednica Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović.

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocijenio je Gašićevu izjavu kao nevjerovatnu, čak i za naše prilike.

RTS