Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik počeo je davanje iskaza kao svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

11.00 Dodik je u svjedočenju naglasio da je Alija Izetbegović srušio, prije rata princip konstitutivnosti naroda, i da vjeruje, da se to nije desilo , da do rata ne bi ni došlo. Nakon Dejtona Izetbegović je tražio od Ustavnog suda BiH da se proglasi konstitutivnost naroda na cijelom prostoru BiH s ciljem da Bošnjaci kao najbrojni narod imaju dominaciju. Da je to bio cilj pokazuje i današnja majorizacija Hrvata u Federaciji, i pokušaji da se majoriziraju i Srbi, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Izetbegović zloupotrebljavao parlament BiH, te da je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH izašao za govornicu i rekao da on predlaže da parlament prizna Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne zemlje.

“Pitao sam na osnovu čega on iznosi taj stav, da li je to stav Predsjedništva BiH ili njegove partije i njega lično. On je rekao da to nije usaglašen stav Predsjedništva, nego da je to stav njegove partije i njega lično”, obrazložio je Dodik.

On je naveo da je tada upozorio Izetbegovića da je zloupotrijebio govornicu i da nije mogao da iznosi te stavove ako nije bilo usaglašenog stava Predsjedništa.

“Ali te zloupotrebe su se stalno dešavale, pa nije ni čudo što je Alija Izetbegović zloupotrijebio govornicu parlamenta BiH da promoviše svoje lične ideje”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDS je bila za ostanak Јugoslavije i BiH u Јugoslaviji, a kada je bilo vidljivo da je to gotovo nemoguće, onda su tražili poštivanje Ustava u vezi sa statusnim pitanjima u samoj BiH.

Tadašnji Ustav BiH, rekao je Dodik, predviđao je dvotrećinsku većinu za bilo kakvu statusnu promjenu u okviru BiH.

“Prema Ustavu SFRЈ suverenitet je pripadao narodu, a republike su bile teritorijalne organizacije naroda. BiH je imala u svom sastavu tri vodeća naroda Srbe, muslimane i Hrvate, i u tom pogledu SDS je tražila da se ispoštuju procedure predviđene Ustavom”, naveo je Dodik.

10.15 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svjedoči danas u Haškom sudu kao svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Јugoslavije.

Dodik je potvrdio da će svjedočiti o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Јugoslavije.

“Bio sam poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini i moje svjedočenje će se odnositi isključivo na političke okolnosti u vezi sa početkom rata”, rekao je ranije Dodik.

Predsjednik Srpske napomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svjedoči.

“BiH je otišla na referendum 1. marta. muslimani, a tada i Hrvati, donijeli su unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa BiH, a to nije bilo dovoljeno jer je tadašnji Ustav Socijalističke Republike BiH tražio da se obezbijedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promjenu”, naglasio je Dodik.

mladic odbrana

On je rekao da statusnu promjenu BiH svakako predstavlja odvajanje od Јugoslavije, ističući da je tadašnji referendum predstavljao preglasavanje.

“To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata”, naglasio je Dodik.

Smatra da je dužnost svakog ko dobije poziv da svjedoči pred Haškim tribunalom da se na njega i odazove.

“Smatram da je dužnost svakoga koga pozove odbrana, ali i optužba, da učestvuje jer Hag ima svoju dimenziju”, rekao je predsjednik Srpske.

Televizija Republike Srpske uživo prenosi svjedočenje predsjednika Republike Srpske.

RTRS