Crna Gora je duboko podijeljena po pitanju ulaska ove zemlje u NATO. Protest na tu temu zakazan je za subotu u Podgorici, dok je sinoć na Cetinju zapaljena NATO zastava!

U Podgorici je održan sastanak Organizacionog odbora protestnog skupa koji će u glavnom gradu Crne Gore biti održan u subotu, a protiv članstva ove zemlje u NATO-u.

Portparol Nove srpske demokratije (Nova), Jovan Vučurović, saopštio je da je odlučeno da skup počne u 18 sati okupljanjem ispred Skupštine, nakon čega će se ići u šetnju do spomenika Svetom Petru Cetinjskom.

Pored članica Demokratskog ronta, koje su protive učlanjenju Crne Gore u NATO, u organizaciji skupa učestvuju i Pokret za Pljevlja, kao i Mreža NVO ”Ne u NATO”, Pokret Sloboda narodu i Grupa građana “Akcija-reakcija”.

“Od političkih stranaka kojima je upućen poziv da učestvuju u organizaciji, odgovor je stigao od Demosa Miodraga Lekića, a nešto ranije i od Demokrata Alekse Bečića, koji su nas obavijestili da ne žele da uzmu učešće u našem protestu protiv NATO, što smo primili k znanju”, naveo je Vučurović.

Prema njegovim riječima, Organizacioni odbor je odlučio da ostalim političkim subjektima ostavi mogućnost da se, iako ne žele da učestvuju u organizaciji ovog protesta, njihovi predsjednici obrate građanima u subotu, “jer će među okupljenim narodom sigurno biti i njihovih simpatizera”.

“Konstatujemo da je ovo trenutak u kome je veoma važno da svi oni koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO budu zajedno i budu jedinstveni u pružanju otpora jednoj opasnoj namjeri koja predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću samo služi za produžetak nekontrolisane vlasti”, rekao je Vučurović.

On je ponovio da se organizatori protesta protive mogućnosti da se o tako važnom pitanju odluka donese bez konsultovanja građana.

“Odluku treba da donesu građani na poštenom i pravičnom referendumu, jer sve drugo bi kad-tad moglo da se dovede u pitanje i imalo bi nesagledive posljedice po Crnu Goru”, poručio je Vučurović, prenijeli su crnogorski mediji.

Podsjećamo, NATO je u srijedu pozvao Crnu Goru da postane 29. zemlja članica te organizacije.

Ovu “istorijsku odluku da se počnu pregovori o pristupanju sa Crnom Gorom donijelo je jednoglasno 28 šefova diplomatija zemalja članica NATO”, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“NATO nije dobrodošao u Crnu Goru!”

Da je Crna Gora duboko podijeljena kada je riječ o ulasku ove zemlje u NATO, svjedoči i video snimak paljenja NATO zastave na Cetinju.

“Nakon što su, u neviđenoj demonstraciji ulizištva i gaženja po tradiciji Crne Gore, vlasti prijestonice Cetinje, povodom dobijanja pozivnice za NATO, skinuli Krstaš barjak i stavili NATO zastavu, slobodni građani su uzeli stvari u svoje ruke. NATO zastave nema od noćas. Bilo je lijepo večeras disati slobodu na Cetinju. Bila je čast biti dio ekipe! NATO nije dobrodošao u Crnu Goru! A, sada: vratite Krstaš barjak!”, stoji u opisu video snimka.

Press