Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da mu nije problem da bude razriješen sa tog položaja i da podnese ostavku da bi skupština funkcionisala, ali da neće da trpi ucjene SDS-a.
Stevandić kaže da poslanici raspravljaju više od pet časova o njegovoj smjeni zato što nema prijedloga SDS-a za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

“Napustio sam SDS zato što ne vodi politiku za koju je dobio toliki broj glasova. SDS se za nekoliko funkcija na nivou BiH promijenio i dogovara se sa federalnim partnerima koji ne nude dobra rješenja za Srpsku”, rekao je Stevandić u raspravi o Prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

On tvrdi da SDS nije bio spreman da u Sarajevu “izađe u hodnike” kada se glasalo protiv interesa Srpske, ali da je izabrao Osmana Mehmedagića, koji je dovodio vehabije u BiH, za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da skupštinski potpredsjednik može biti biran i na posebnoj sjednici.

“Klub poslanika SDS-a je Stevandiću povjerio dužnost da poštuje Ustav, Poslovnik i zakone. U roku od 48 časova možemo sazvati posebnu sjednicu i izabrati skupštinsko rukovodstvo”, rekao je Govedarica u parlamentu Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD- u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će biti omogućeno na narednoj redovnoj skupštinskoj sjednici da Stevandić bude razriješen sa funkcije potpredsjednika parlamenta.

“Zašto bježite od toga da ponudite svog kandidata? Zaista u svemu ovome ne vidim nikakav problem”, rekao je Višković.

O Stevandićevom razrješenju Narodna skupština Republike Srpske izjašnjavaće se u četvrtak, 10. decembra.

SRNA