Bivši potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo smatra da je hapšenje bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina rezultat pritiska na bošnjačke lidere da nešto učine kada je riječ o ideologiji radikalnih vehabijskih grupacija.
Kebo je rekao da se teroristički napad u Rajlovcu možda i ne bi dogodio da se problem počeo rješavati na vrijeme, te da bi do sada mnogi zaštitnici te ekstremne ideologije i njenih zagovornika bili raskrinkani.

On tvrdi da su najveće ohrabrenje ekstremistima “korumpirane policijske strukture i pravosudni organi, koji su formirani direktno preko SDA”.

Kebo je u januaru ove godine Tužilaštvu BiH predao nekoliko hiljada dokumenata u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim civilima i vojnicima koje je počinio odred boraca arapskog porijekla “El Mudžahedin”, a među dokumentima bilo je onih koji su se odnosili na zločine počinjene u Vozući.

Kebo je rekao da je, predajom tih dokumenata Tužilaštvu BiH, otvorio brojna pitanja.

“Pokrenuo sam pitanje odreda ‘El Mudžahedin’, jer oni nisu proizvod tradicije Bošnjaka-Muslimana. Oni su ovdje dovedeni 1992. i 93. godine. Postavio sam pitanje – ko ih je doveo, ko je njima stvarno komandovao i zašto su oni dovedeni?”, dodao je on.

Kebo, koji je bivši član SDA, podsjetio je da je tužio i proselefistički internet magazin “Saff” koji je primjer kako su srasli politički moćnici, koje je pokušao raskrinkati, i akteri “sajber terorizma”.

On kaže da je sva haranga provehabijskih portala protiv njega, pa i lidera SBB-a Fahrudina Radončića rađena u ime predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, njegove ideologije i politike.

Kebo je dodao da bi sudski proces, da je pokrenut, otkrio da su vehabije jurišna konjica SDA i da je “Saff” “istureno odjeljenje” militantnog krila SDA, ali da Izetbegovićev uticaj na policijske i sudske organe to opstruiše i blokira.

Podsjetivši da je Izetbegović javno priznao da nije znao da je vehabijska ideologija zla i opasna i da sada “pere ruke”, dok poglavar Islamske zajednice BiH Husein Kavazović tražio od institucija BiH da se obračunaju sa tom ideologijom, Kebo je upitao gdje su bili kada je on na to ukazivao.

Prema njegovim riječima, bez rasvjetljavanja dolaska vehabijske ideologije preko mudžahedina u srednju Bosnu nema rješenja tog problema.

“Upravo je problem ogromnog donatorskog novca i ratnih zločina u srednjoj Bosni, kojeg sam dokumentovao i predao legalnim državnim instancama da se rasvijetli. Bez pravnog rasvjetljavanja tog problema nikad neće biti riješen problem radikalnih islamističkih grupacija u BiH”, poručio je on.

Govoreći o uticaju predsjednika Turske Tajipa Erdogana na BiH, on je ocijenio da je to za BiH možda i veći problem od vehabija.

“Imam vrlo pouzdane informacije da je /turska obavještajna služba/ MIT, preko najbližih saradnika Bakira Izetbegovića, poput Amera Bukvića i Semira Efendića, razvio veoma jaku mrežu u BiH. Ako uzmete izjavu šefa MIT-a Akana Fidana da je ISIL realnost i da s njima treba sarađivati, jasno nam je da su Bukvić i Efendić omiljeni likovi u vehabijskom glasilu ‘Saff'”, istakao je Kebo.

On je napomenuo i da je Izetbegović uzeo jednog Turčina za savjetnika čije, navodno, humanitarne poslove vodi Selmo Cikotić, koji se spominje da je “mozak” stvaranja MIT mreže u Sarajevu.

“Sve to pokazuje koliko je AK Partija involvirana u kadrovsku politiku SDA”, dodaje Kebo.

SRNA