Predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde Emil Vlajki rekao je da je vladajuća većina u NSRS “konačno odlučno stala na put antisrpskoj praksi u BiH, dok ‘patriotska’ opozicija kao Pontije Pilat pere ruke od svega”.

Vlajki ističe da opozicija u Skupštini ne prisustvuje glasanju o prijedlogu Vladu Srpske kojim se ukida takvo antisrpsko djelovanje, navodno zbog potpredsjednika parlamenta Nenada Stevandića što, kako kaže, predstavlja bijedan izgovor, dok u skupštinskim kuloarima izjavljuje da je i do sada bilo takvih hapšenja i premetačina u institucijama Republike Srpske, pa vladajući sistem nije reagovao.

“Ja vas kao patriote pitam, pošto vi tvrdite da to jeste, šta ste vi za to vrijeme radili, zašto se niste vi suprotstavili toj prljavoj praksi, kad već vlast nije? Šutjeli ste kao zaliveni! A sada kada je vlast konačno odlučno rekla ‘dosta je bilo’, vi kao sluge pokorne razvodnjavate situaciju. Vjerovatno očekujete rasplet kojeg priželjkuju vaši jarani, Bošnjaci”, istakao je Vlajki, koji je bivši potpredsjednik Republike Srpske.

On je u saopštenju ukazao i na zahtjeve bošnjačkih političara koji su nakon jednoglasne odluke Narodne skupštine Srpske da podrži prijedlog Vlade o prekidu saradnje sa Sipom, Tužilaštvom i Sudom BiH tražili od visokog predstavnika Valentina Incka da primjeni bonska ovlašćenja i suspenduje ovu odluku, te da, između ostalog, smijeni premijera Željku Cvijanović i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukač.

“Ubijeđen sam da bi u ovom, mogućem, scenariju, vi došli na vlast kao ‘podobne patriote’. Bujrum”, poručio je Vlajki, podsjetivši da je prije deset dana upozorio da će se veoma brzo otpočeti sa nastavkom razbijanja Republike Srpske preko novih hapšenja.

SRNA