Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da predsjednik SDS-a Mladen Bosić urušava instituciju predsjednika Republike Srpske i djeluje protiv interesa Republike.
Kada lider SDS-a tvrdi da brani Republiku Srpsku, a kleveta instituciju predsjednika Republike, kaže Vlajki, on je faktički ruši, urušava.

On je ocijenio da to, nažalost, traje već duže vremena, a da li to Bosić radi po vlastitom nahođenju ili je izvana “stimulisan”‘, nebitno je, jer u svakom slučaju on djeluje protiv interesa Republike Srpske.

“U ‘Parku protesta’, gdje je Savez za promjene /SzP/ održao protest, desio se jedan primitivizam koji, naknadno, u medijima nije bio objavljen, ni prikazan. Sve je bilo, recimo, uobičajeno, dok na bini riječ nije uzeo predsjednik SDS-a. NJegova ‘originalnost’ je bila u tome, što je počeo pljeskati rukama po taktu i vikati: ‘Mile lopove, Mile lopove…’. Naravno, par stotina osoba sa istim stepenom inteligencije prihvatilo je ovakav način skandiranja”, istakao je Vlajki.

On je naveo da je Bosić sebi uzeo za pravo da, već duže vrijeme, na krajnje neprimjeren način obezvređuje instituciju predsjednika Republike i istakao da je računica ovog, kako je rekao, mediokritetskog postupka sljedeća – “Ja ću te klevetati, a ti mene tuži. Tako ćeš me reklamirati, jer će mediji o tome intenzivno izvještavati” i taj postupak u Republici Srpskoj je vrlo efikasan.

Napomenuvši da Milorad Dodik neće dovijeka biti predsjednik Republike, Vlajki je upitao da li to znači, da od sada ubuduće, svako ima pravo da nekažnjeno blati tu instituciju?

On je podsjetio da se na Zapadu, kojem se Srpska i BiH žele pridružiti, ovakvi sramotni postupci prema najvišoj ustavnoj instituciji strogo i automatski sankcionišu.

Zato je, istakao je profesor Vlajki, zbog očuvanja Republike Srpske, neophodno da se u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, po hitnom postupku, donese zakon koji će krajnje oštro kažnjavati ovakve klevetnike.

“Ako hoćemo biti država, a to vrijedi za vlast i opoziciju, moramo se i državnički ponašati”, poručio je Vlajki, koji je predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

SRNA