Bivši direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Sredoje Nović demantovao je tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u kojima se navodi da je Sipa izvršila pretres 10 policijskih stanica, četiri opštine i dvije mjesne zajednice u Republici Srpskoj za vrijeme kada je on bio na čelu Sipe.

“Odlučno demantujem da je Sipa tada uopšte učestvovala u takvim aktivnostima, ali je Sfor rješavao neka pitanja mnogo ranije nego što je Sipa postojala”, rekao je Nović večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Nović kaže da se to nije moglo desiti, jer Sipa tada uopšte nije imala Specijalnu jedinicu, podsjetivši da je Mektiću dobro poznato kada je Specijalna jedinica Sipe osnovana, jer je on tada bio zamjenik ministar bezbjednosti BiH.

Nović je rekao da se još u to vrijeme predosjećalo da postoji opasnost od međupolicijskog sukoba, zbog čega je Sipa sa tadašnjim tužiocem BiH Marinkom Jurčevićem i svim ministrima unutrašnjih poslova u BiH i kantona potpisala sporazum koji je jasno definisao način koordinacije i saradnje.

“Mislim da je kasnije došlo do značajnog usavršavanja tog sporazuma u smislu njegove dalje dorade, jer ovih dana slušam da postoji nekakav sporazum o međupolicijskoj saradnji, ali ga niko nije pokazao”, istakao je on.

Nović je podsjetio da je taj sporazum sadržavao međupolicijsku saradnju u otkrivanju i sprečavanju svih oblika kriminala, posebno ratnih zločina, te da nijedna policijska agencija ne treba da ulazi u drugu policijsku agenciju da bi vršila pretrese i hapsila policijske službenike bilo čije, bez znanja i podrške policijskih struktura na koje se to odnosi.

“To praktično znači, ako je trebalo vršiti pretres u nekoj policijskoj stanici i pronaći predmete nekog krivičnog djela, da se to mora uraditi uz znanje i dogovor sa starješinama u tim policijskim agencijama”, pojasnio je Nović.

Nović je zaključio da će nedavni upad Sipe i pretres Policijske stanice u Novom Gradu imati svoje reperkusije na dalje odnose unutar policijskih agencija u BiH.

SRNA/Press