Forum za bezbjednost građana Prijedora osudio je danas incident koji se dogodio na muslimanskom groblju u naselju Pećani kada je za vrijeme sahrane mladić sa obližnjeg košarkaškog terena vrijeđao prisutne na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.
Inspektor policije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Zoran Inđić rekao je da je policiji 7. novembra prijavljeno da je lice upućivalo poruke uvredljivog sadržaja ljudima koji su prisustvovali sahrani i dovikivalo “O, Turci”.

“Policija je pronašla osumnjičeno lice. Riječ je o muškarcu mlađe dobi koji je bio pod dejstvom alkohola i koji je priznao da je to uradio. Kažnjen je za grubo vrijeđanje po članu 8 Zakona o javnom redu i miru, izrazio je kajanje za učinjeno, a njegovi roditelji bili su iznenađeni takvim sinovljevim ponašanjem i osudili su ga”, rekao je Inđić na današnjoj sjednici Foruma za bezbjednost građana.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da ovo tijelo ima veliku i važnu ulogu i da je jedan od faktora zašto grad Prijedor slovi za jedan od najbezbjednijih u Republici Srpskoj i BiH.

“Kvalitetnim radom skrenuli ste i pažnju međunarodnih institucija koje prate vaš rad. Forum treba da radi intenzivno i u narednom periodu jer je bezbjednost jedna od najvećih potreba današnjice”, poručio je Đaković.

Načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da rad ovog savjetodavnog tijela u tekućoj godini ocjenjuje najvećom ocjenom jer su predstavnici Foruma u potpunosti ispunili svoju misiju, a to je da na partnerskoj osnovi identifikuju uzroke bezbjednosnih pojava ugrožavanja i proaktivno djeluju, što za rezultat ima bolje stanje bezbjednosti.

“Forum je u svojoj viziji uspio, a to je da grad Prijedor bude bezbjedan grad, grad suživota i tolerancije, sa visokim stepenom imovinske bezbjednosti građana, što je podloga za bolji ekonomski ambijent, a samim tim i bolji život svakog građanina”, dodao je Ivanić.

Forum za bezbjednost građana u Prijedoru djeluje već 12 godina i okuplja predstavnike više desetina institucija.

SRNA