Nedavno je poput bombe u sprskim medijima osvanula priča o vaspitačici iz Beograda koja pored ove, osnovne, profesije, navodno ima i dodatnu – neki dinar više zarađuje i kao web animator. U istinitost ovakvh natpisa ne zalazimo, ali je zanimljivo osvrnuti se na pojam web animator – šta zapravo rade dame koje se ovim bave i koliko je to zanimanje “nečasno”. O okolnostima posla i mogućnosti zarade na istom popričali smo sa mladom Beogranđakom, koja je do nedavno bila u tim vodama.

Naša sagovornica počela je da radi kao web animatorka još kao 20-godišnja studentkinja i time se bavila tri godine, sve dok pre nekoliko meseci konačno nije pronašla dobar i siguran posao.

Zbog osetljivosti teme i činjenice da gotovo niko u njenom okruženju ne zna čime se ova devojka bavila, insistirala je da ostane anonimna, ali je rešila da otvoreno govori o škakljivom pitanju.

Ova Beograđanka ističe na početku razgovora da je dugo živela u oskudici, s obzirom da je njen otac preminuo još kada je bila dete, pa su ona i majka godinama jedva krpile kraj sa krajem. Kada je krenula na studije situacija se dodatno pogoršala – nameti i troškovi su se povećavali i ona je počela da uviđa kako je neophodno da nađe posao.

Bilo je teško pronaći posao koji ću uskladiti sa predavanjima i učenjem. Radila sam povremeno kao promoterka u supermarketima ili drogerijama, ali je novac koji sam tu dobijala bio nedovoljan da pokrije sve moje potrebe. Tada mi je jedna bliska drugarica otkrila da ona radi kao web-animator i da tu mogu da se zarade fine parice, i spojila me sa ženom koja drži agenciju za takve potrebe. Ubrzo sam počela da radim, a posao mi je sasvim odgovarao s obzirom da se radilo od kuće, ali i sam biraš vreme kada i koliko radiš – započinje priču naša mlada sugrađanka.

Većina posao web animatora za odrasle smatra skandaloznim i nečasnim, ali naša sagovornica ističe da je to daleko od istine. Ona tvrdi da u čitavoj toj priči imaš pravo da biraš količinu i obim posla, te sa kim želiš da komuniciraš i na koji način. No, što si “otvorenija” i raspoloženija za “bezobrazne” stvari, mogućnost zarade je veća.

Veliki broj muškaraca dolazi na privatni čet samo kako bi popričali sa nekim, mnogi čak ni ne traže onlajn seks ili skidanje. Nekada im fali samo da popričaju otvoreno sa nekom ženom. Neki žele samo da mi vide grudi ili guzu. Neki imaju posebne fetiše – žele da me vide preko kamere u mrežastim čarapama, ili visokim potpeticama. Neki uživaju u tome da gledaju kako jedem. Imala sam svakakva iskustva, ali u svakom trenutku možeš da odbiješ ako ti nešto ne prija ili jednostavno ne želiš to da radiš. Naravno, tebi je cilj da što duže nekog zadržiš na vezi ili da se ponovo čujete, jer sve se to dodatno naplaćuje – objašnjava ova devojka.

Ona tvrdi da je moguće zaradi i preko 60 dolara dnevno, ako radiš najmanje četiri sata, te kad postaneš jedna od popularnijih dama na datom sajtu.

Nikada nisam radila duže od četiri sata na dan, i uglavnom sam zarađivala oko 30, 40 dolara, ali kada imam sreće ili je dobar dan, te cifre su bile i daleko veće. Mesečno možeš da nakupiš vrlo lepu sumu novca. Zanimljivo je da neki muškarci žele da ostavre sa tobom i privatno kontakt, pa sam čak na ovaj način i stekla nekoliko prijatelja u inostranstvu, koji su mi u više navrata poslali novac, nevezano za ovaj posao, već drugarski – priznaje mlada Beograđanka.

seks

Ona kaže da ne zna koliko agencija u Beogradu i Srbiji ima koje se bave okupljanjem web animatora, ali da je upoznala veliki broj koleginica. Naglašava da su sve te dame uglavnom normalne, obrazovane i pametne žene, sa stalnim poslovima, ali jednostavno traže dodatan izvor zarade, jer retko ko u Srbiji može da živi samo od plate.

Volela bih da istaknem da ovaj posao nije nezakonit ili bilo šta slično, kako mnogi smatraju. U pitanju su specijalizovani sajtovi i naše devojke i žene uglavnom prihvataju na takve uslove da komuniciraju sa muškarcima koji su iz inostranstva. Naravno, radi se pod lažnim imenom i slika kojom ih pozivaš da baš sa tobom stupe u kontakt može da bude takva da ti se lice čak ni ne vidi dobro. Nisam sigurna kako to funkcioniše, ali mislim da je sve namešteno da sajtovima ne može ni da se pristupi sa srpskog domena. Različiti profili muškaraca posećuju ovakve sajtove, i verovali ili ne, ima i veoma atraktivnih i bogatih muškaraca – obrazlaže sagovornica za “Dnevno.rs”.

Ona kaže da je poslom web animatora prestala da se bavi pre par meseci, jer se zaposlila u jednoj stranoj kompaniji i stekla dobar izvor prihoda. Na pitanje da li je moralno baviti se ovim poslom, kaže da ne vidi neki poseban greh u svemu tome, ali i da nije posao “za poželeti”.

Ne verujem da bilo ko ovo radi zato što voli, mada ima i takvih žena. Ne shvatam zašto je toliko nemoralno baviti se time, ne daješ svoje telo, sve ostaje u virtuelnom domenu, nešto poput toga kad radiš na hotlajnu. Ipak, ne kažem ni da je prijatno. Kada sam počinjala ovo da radim, sve sam uzela u obzir – bio je to relativno lak način da zaradim malo veći novac, a da ne budem prostituka, igračica ili ne radim neke nelegalne poslove – završila je svoju ispovest, dodajući da se ne kaje zbog ovog dela svog života, jer joj je omogućio da ima dobro finansijsko stanje.

Dnevno.rs