Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je bezbjednosna situacija u ovom gradu povoljna i da je Forum za bezbjednost zajednice izvjesno jedan od važnih faktora koji povoljno utiču na stabilnost.

“Zadovoljstvo je kad za jednu sredinu možete reći da mirno spava. Zahvalni smo svima koji daju aktivan doprinos prepoznavanju potencijalnih rizika, a svi zajedno moramo dati svoj doprinos da živimo u bezbjednom gradu”, rekao je Đaković u obraćanju članovima Foruma koji je danas održao posljednju sjednicu u ovoj godini.

On je naveo da ponekad najveću nesigurnost unose politička lica i poručio da svi koji se politikom bave treba prvo dobro da promisle stvaraju li svojim činjenjem takav ambijent da sav posao koji se radi može biti obesmišljen.

“Sve se više plašim da je to najveći uticaj na odlazak mladih ljudi koji više ne stavljaju na prvo mjesto posao nego kažu da ne vide svoju budućnost ovdje zbog političke situacije i zbog narušenih odnosa u društvu. Apatija je pristuna i kod onih koji ostaju i kod onih koji odlaze i nikom ko može umom dosegnuti do mogućih posljedica ne treba biti takvo stanje biti zadovoljstvo”, ocijenio je Đaković.

Načelnik Policijske uprave /PU/ Prijedor Sretoja Vujanović izjavio je da je i u ovoj godini Forum pomogao u većoj mjeri policiji da policija svoj posao obavlja efikasnije, da je bezbjednosna situacija stabilna i da se ponekad zajedničkim nastupom presijeku priče o tome da je ona narušena, ističući da je i ovogodišnja turistička sezona, kada u Prijedoru boravi veliki broj građana iz dijaspore, protekla u najboljem redu.

“Mi ovdje pokušavamo delegirati pitanja koja su bitna za naš rad. Ponovio bih da je to video nadzor koji je Prijedor nekada imao i koji je u to vrijeme bio najsavremeniji i najefikasniji. Potrebno ga je osposobiti, unaprijediti i dati mu ulogu u sistemu bezbjednosti”, poručio je Vujanović.

Inspektor PU Prijedor Zoran Inđić rekao je da izmjene i dopune zakona kojima se reguliše zaštita od nasilja od idućeg maja donose obavezu lokalnim zajednicama da osnuju multisektorsko koordinaciono tijelo zaduženo za ovu oblast, naglašavajući da takvo tijelo Prijedor ima od 2010. godine.

Forum je sa sjednice uputio apel sugrađanima da se u vrijeme praznika uzdrže od upotrebe pirotehnike i nelegalne upotrebe oružja.

prijedorgrad