Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori na godiĆĄnjoj velikoj pres konferenciji, za koju je akreditovano rekordnih 1.392 novinara i predstavnika medija.

11.10 Mi ĆŸelimo da minski sporazumi budu sprovedeni, ali pogledajte ĆĄta je u njima napisano. I Kijev treba da uradi svoj dio posla. Moskva računa na poĆĄteni dijalog za rjeĆĄenje krize u Donbasu. S druge strane, Kijev manipuliĆĄe tačkama sporazuma Minsk-2, upozorava Putin.

11.05 Lideri EU molili su da ne liĆĄavamo Ukrajinu preferencija u trgovini. Rusija nije zainteresovana za zaoĆĄtravanje sukoba u Ukrajini. Naprotiv, zainteresovani smo da bude rijeĆĄen ĆĄto prije, kaĆŸe Putin.

11.04 Razmjena zarobljenika između Kijeva i Donbasa treba da bude po formuli “svi za sve”, a ne selektivno.

11.03 U Ukrajini nema regularnih jedinica Rusije, tvrdi Putin. Nikada nismo govorili da u Ukrajini nema ljudi koji rjeơavaju vojna pitanja, ali to ne znači da se tamo nalaze regularne jedinice Rusije.

11.00 Putin je naveo da očekuje pogorĆĄanje ekonomskih odnosa Rusije i Ukrajine, jer “sa Ukrajinom viĆĄe nećemo raditi kao sa članom zone slobodne trgovine ZND”.

10.58 Putin vjeruje da će sirijske vlasti biti zadovoljne rezolucijom SB UN, koja je u pripremi.

“Ne namjeravamo da budemo veći Sirijci od njih samih, podrĆŸavaćemo ih do početka političkog procesa, dok ne počnu da se dogovaraju”, objasnio je on.

10.55 O rokovima operacije u Siriji: “VrĆĄićemo naĆĄe vazduĆĄne udare i podrĆŸavati ofanzivna dejstva sirijske armije dok sirijska armija te operacije provodi.”

10.54 Ne znam da li nam je potrebna baza u Siriji. Sko bude potrebno tamo nekog da prebacimo, prebacićemo, kategoričan je Putin.

10.52 Ruska avijacija se moĆŸe povući iz Sirije za dva dana, kaĆŸe ruski predsjednik.

10.49 U Turskoj na djelu “puzeća islamizacija od koje bi se Ataturk, vjerovatno, prevrnuo u grobu”, istakao predsjednik Rusije.

10.48 Na međudrĆŸavnom nivou saradnja s Ankarom je gotovo nemoguća, ali na humanitarnom će biti nastavljena, najavio je Putin.

10.47 PodrĆŸavamo inicijativu SAD o pripremi rezolucije o Siriji, kaĆŸe Putin.

10.46 Putin o sudbini Asada: Nikada se neću saglasiti sa stranim nametanjem u vezi sa vođenjem bilo koje zemlje, tj. ko treba da bude na čelu Sirije. To je neĆĄto ĆĄto treba da odluči sirijski narod. PodrĆŸaćemo rjeĆĄenje koje će biti prihvatljivo svim stranama. Na kraju svega, Sirija i njen narod su ti koji moraju da odluče ko će da vodi njihovu zemlju.

10.45 Sa aktuelnim rukovodstvom Turske skoro je nemoguće da se dogovorimo, ističe Putin.

“Ne vidim nikakav napredak u odnosima sa turskim vođstvom, jer kad god se predloĆŸi dijalog oni nam zabodu noĆŸ u leđa”, rekao je on.

10.43 Na Bliskom istoku je u ogromnim industrijskim razmjerama organizovan ĆĄverc nafte, upozorio je Putin.

10.42 Putin o S-400 u Siriji: Ako je ranije turska avijacija krĆĄila prostor, neka sad poleti.

10.40 Ukoliko je neko u turskom rukovodstvu odlučio da “lizne” Amerikance na jedno mjesto, ne znam da li je to potrebno Amerikancima”, naveo je Putin.

10.37 Ankara predlaĆŸe ideje koje nemaju veze sa međunarodnim pravom, kategortičan je predsjednik Rusije.

10.35 O obaranju Su-24: Ankara izvela neprijateljski akt, a zatim se sakrili iza NATO-a.

10.37 Od početka konferencije promijenila su se već 3 prevodioca!

10.31 Putin podrĆŸava politiku Centralne banke Rusije u pogledu makroekonoske stabilnosti.

Na pitanje da li je zadovoljan radom vlade i da li su potrebne kadrovske promjene odgovorio je: “U cjelini gledano, zadovoljan sam i većih promjena u budućnosti neće biti”.

10.19 Putin potvrdio da će za 2015. godinu deficit budĆŸeta Rusije biti 2,8-2,9 odsto BDP, ĆĄto znači manji od prognoziranog od tri odsto BDP. Spoljni drĆŸavni dug Rusije pao je za 13 odsto.

10.10 Situacija na trĆŸiĆĄtu rada je stabilna, ali se ne isključuje mogućnost korigovanje budĆŸeta za 2016. Rusija u potpunosti izvrĆĄava sve obaveze pred međunarodnim kreditnim organizacijama, istakao je predsjednik Rusije.

09.55 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari “teĆĄko iznenaditi predsjednika” nekim svojim pitanjem.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbjegavati nezgodna pitanja.

To će biti 11. decembarska konferencija za novinare Putina.

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja.

Te godine je Putin odgovorio na 106 pitanja, a konferencija je trajala četiri sata i 40 minuta, podsjetila je Russia Today.

Proơle godine, konferencija je trajala tri sati i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.