Administracija bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona direktno je učestvovala u režiranju masakra na sarajevskoj pijaci Markale kako bi NATO dobio opravdanje za početak vazdušnih napada na srpske položaje u BiH, tvrdi za Press advokat Miloš Šaljić, član tima odbrane bivšeg komandanta VRS generala Ratka Mladića!

Šaljić za naš list otkriva da je Mladićeva odbrana pred Haškim tribunalom do sada iznijela brojne dokaze da su bošnjačke vlasti u Sarajevu za vrijeme proteklog rata organizovale nekoliko incidenata u kojima su žrtvovali vlastiti narod, a Markale su, kako kaže, predstavljale finalnu operaciju kako bi Zapad konačno privoljeli da bombarduje Srbe.

– Nedavno haško svjedočenje ratnog tjelohranitelja Alije Izetbegovića, koji je objelodanio način na koji je tadašnje bošnjačko političko, vjersko i vojno rukovodstvo organizovalo masakr na Markalama, predstavlja samo posljednji ekser zakucan u sanduk laži kojima su pokušali da ubijede svjetsku javnost da su za taj zločin odgovorni Srbi. Što javno, što na zatvorenim sjednicama, brojni svjedoci su u dosadašnjem postupku protiv generala Mladića iznijeli brojne dokaze da su u režiranju Markala direktno učestvovali i Amerikanci, koji su samo čekali povod za vojnu intervenciju u BiH – kaže Šaljić.

Bakirov kabinet: Ratna propaganda!

Povodom izjava zaštićenog svjedoka odbrane generala Mladića da je masakr na Markalama organizovalo najviše bošnjačko ratno rukovodstvo, kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, izdao je saopštenje u kojem se od Haškog tribunala traži da ovaj svjedok bude procesuiran zbog lažnog svjedočenja.

– Svjedočenje zaštićenog svjedoka GRM-116 predstavlja nastavak iznošenja neistina kojima je počela odbrana Radovana Karadžića, iznoseći gotovo iste konstrukcije, tipične za ratnu propagandu strane koju su predvodili ratni zločinci – navodi se u saopštenju.

Francuska istraga

On dodaje da su na Zapadu svoje sumnje u zvaničnu verziju tog događaja, odnosno u tvrdnju da je 5. februara 1994. godine VRS ispalila minobacačku granatu na Markale, koja je ubila 66 i ranila 144 ljudi, na suđenju Ratku Mladiću ranije već iznijeli nekadašnji komandant UNPROFOR-a u BiH, britanski general Majkl Rouz, kao i bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, Jasuši Akaši.

– Rouz je, između ostalog, izjavio da su SAD cijelo vrijeme trajanja rata naoružavale bošnjačku vojsku i aktivno se zalagale za vojnu intervenciju protiv Srba. On je izrazio sumnju da se krivci za Markale nalaze na srpskoj strani, podsjećajući na to da je prva istraga francuskih stručnjaka pokazala da je granata ispaljena s muslimanskih položaja. Ta istraga je ubrzo zataškana na insistiranje Bila Klintona, koji je tražio da za masakr budu okrivljeni Srbi kako bi NATO dobio izgovor za početak vazdušnih udara – ističe Šaljić.

Direktni organizatori

Osim zaštićenog svjedoka GRM-116, koji je prije nekoliko dana pred Haškim tribunalom ustvrdio da su Alija Izetbegović, Mustafa Cerić i Mustafa Hajrulahović Talijan bili direktni organizatori masakra na pijaci Markale, o ovom događaju u Hagu svjedočili su i brojni drugi tadašnji visoki međunarodni zvaničnici i oficiri mirovnih snaga u BiH.

Svjedok odbrane generala Mladića, ukrajinski oficir Sergej Moroz, kategorično je odbacio mogućnost da je na Markale bila ispaljena granata sa srpskih položaja. Moroz je izjavio i da mu je ruski potpukovnik Nikolaj Rumjancev, koji je učestvovao u istrazi, rekao da je na Markalama eksplodirala “specijalna eksplozivna naprava” aktivirana na tlu.

Luis Mekenzi: Ubijali svoj narod zbog CNN-a!

U svojim ranijim svjedočenjima pred Haškim tribunalom kanadski general Luis Mekenzi, inače prvi komandant UNPROFOR-a u BiH, direktno je optuživao bošnjačku stranu za režiranje incidenata u kojima su, kako je tvrdio, žrtvovali vlastite civile za pridobijanje podrške međunarodne zajednice. Mekenzi je, između ostalog, bošnjačke vlasti u Sarajevu optužio i za režiju masakra u Ulici Vase Miskina 27. maja 1992, nakon čega su SR Jugoslaviji uvedene sankcije.

– Ulica je bila blokirana prije samog incidenta. Kada su ljudi pušteni i kada su stali u red za hljeb, pojavili su se mediji, ali su se držali po strani. Desio se napad i mediji su odmah bili na licu mjesta! Da su prestali da ubijaju vlastiti narod zbog CNN-a, davno bi imali mir – govorio je Mekenzi.

Press