Nakon današnjeg postera fudbalskih nasljednika Deje, Robija, Pančeva, Bine i ostalih “crvenih zvezda” koje su u Bariju 1991. godine toliko izdriblale svjetski kapitalizam da SFR Jugoslavija ni u ludilu nije mogla da opstane, moj komšo veli da bi Press u narednom periodu trebalo da objavi i satirični plakat s fotografijama i imenima trenutno najvećih državnih dužnika u saobraćajnim kaznama i prekršajima.

Na njemu bi, pod naslovom “Duguju BiH 55,7 miliona KM, a nesmetano voze”, svakako bio rekorder iz Sarajeva koji je dužan oko 40.000 KM za 284 kazne. Odmah uz njega, bila bi glava bihaćkog Šumahera, koji je i sada za volanom uprkos dugu od 31.880 KM, a po fotku bi dobili i izvjesni Lauda iz Sokoca s nevraćenih 28.000, te modrički Sena dužan 25.598 KM…

Elem, šalu na stranu, iako bi se pomenutom, a nenaplaćenom, svotom novca mogle pokrpiti gotovo sve rupe na putevima i namiriti dobar dio gladnih i bolesnih u BiH, od toga po svoj prilici neće biti ništa pošto raznim “stručnjacima” i dalje ne dolazi iz dupeta u glavu da problem s vozačima prestupnicima nije samo u saobraćajnoj nekulturi, anarhiji, bezakonju i putu.

– Pitam ih šta je s nepovjerenjem prema državi i institucijama koje od Dejtona naovamo ne funkcionišu i ne rade u korist naroda i vozača. Uostalom, zašto i ti šoferi ne bi ućarili koji dinar koristeći zastaru, brisanje iz evidencija nakon pet godina i ine rupe u državnom zakonu kada su takav stil nekažnjenog ponašanja i zgrtanja miliona već utemeljili, legitimisali i skoro legalizovali brojni ovdašnji političari, tajkuni i lopovi – jeretički ocjenjuje komšo, koji je čak spreman da se opkladi da će eventualno pooštravanje saobraćajnih zakona samo dovesti do rasta izdatih prekršajnih naloga, a time i dugova državi.

S tim u vezi, čini se da će ovdašnji vozači, koji namjerno driblaju sistem, urednije plaćati svoje kazne i BiH uzeti za ozbiljno tek kada i državni “šoferi” prestanu sa svojim prekršajima. Zapravo, dok vlasti ne počnu savjesnije da rade na boljem životu naroda i iza rešetaka ne strpaju neke masnije lopove, Sarajlija, Šumi iz Bihaća, Lauda iz Sokoca i drugi prestupnici s početka priče nekima će i dalje biti uzori. Nažalost.

Press