Slavko Mitrović u autorskom tekstu za “Glas Srpske” piše da je je godinama na djelu, kako kaže, postepeno “kuvanje” Republike Srpske, razvlašćivanjem i obesmišljavanjem, te oduzimanjem Srpskoj nadležnosti koje je potvrdio Dejtonski sporazum

Mitrović navodi da je to najbolje ilustrovao Sulejman Tihić, koji je svojom apelacijom preko instrumentalizovanog Ustavnog suda BiH, Republici Srpskoj ukinuo grb, zastavu i himnu “Bože pravde” govoreći: “Mi svakog dana pomalo ukidamo Republiku Srpsku”.

Ustavni sud BiH na inicijativu Tihićevog nasljednika Bakira Izetbegovića, ukinuo je Dan Republike Srpske, 9. januar. Preglasavanjem četvoro sudija iz reda Srba i Hrvata, Ustavni sud donio je i odluke o konstitutivnosti i o izmišljenoj ustavnosti Suda i Tužilaštva BiH, koje je nametnuo OHR. Tim i drugim odlukama temeljito se mijenjala cijela konstrukcija, ne samo Ustava BiH i Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, već i cijelog sporazuma, ističe Mitrović u autorskom tekstu “Kuvanje Srpske”. Sve to urađeno je bez sporazuma entiteta o promjeni Ustava BiH po principu Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, piše Mitrović.

“Tome nije kraj, jer predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić u svom ‘premijerskom’ ekspozeu navodi da će BiH imati još novih ministarstava – poljoprivrede, obrazovanja itd. To su sve aminovali Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, potpisujući sporazum s Bakirom Izetbegovićem da bi ih propustio u Savjet ministara. Obećali su i obračun sa sadašnjim vlastima Republike Srpske, preko Sipe, Suda i Tužilaštva BiH, a ovi organi odavno se obračunavaju s pripadnicima ratne vojne i civilne vlasti Srpske”.

Mitrović kaže da Bakirovi izvođači radova ostvaruju ne samo njegove zahtjeve, već i postavke “Islamske deklaracije” njegovog oca Alije Izetbegovića. Za kršenje Dejtona optužuje se Srpska, a sva dosadašnja kršenja isključivo su bila nametanjem zakona i smjenama funkcionera od strane OHR-a i neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH, navodi se u tekstu. Mitrović podsjeća da je Izetbegović izjavio da je Dejtonski sporazum kreirao preglomaznu državnu strukturu i mehanizme za zaštitu nacionalnih interesa.

“Bakir laže, jer nije ‘Dejton’ kreirao preglomaznu državnu strukturu BiH koja sada ima više od 23.000 zaposlenih, već otimanje i nepravni prenos nadležnosti iako nije bilo nikakve promjene Ustava BiH, osim amandmana za Brčko distrikt. Zato na djelu imamo antidejtonsku BiH koja je nefunkcionalna i preskupa i za mnogo razvijenije države. Ali, Bakiru se ne žuri sa ustavnim promjenama, jer već ima 70 neustavnih institucija BiH, sa otetim nadležnostima i još važnije, otetim prihodima entiteta.”

Tako, kaže Mitrović, dolazimo do referenduma koji je zakazala Narodna skupština Republike Srpske o neustavnom Sudu i Tužilaštvu BiH. Prema Zakonu o referendumu, izjašnjavanjem građana stvara se obaveza Narodne skupštine da u roku od šest mjeseci donese odgovarajuća akta.

“Toga se boji Bakir i oni koji su kršili Dejtonski ustav BiH, jer će ih spriječiti na završni udar protiv Republike Srpske. Bakir je formiranjem vlasti na nivou BiH sa gubitnicima izbora u Republici Srpskoj – SDS-om, PDP-om i NDP-om, otvorio poglavlje koje se zove završni čin rušenja Republike Srpske.”

U naumu završnog udara na nadležnosti Republike Srpske smeta im referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Taj referendum nije nikakav udar na suverenost i teritorijalni integritet BiH, kako horski bezobrazno govori Sarajevo i OHR, već pravo koje isključivo pripada entitetima. Znaju da će taj referendum zaustaviti sadašnje rukovodstvo SDS-a da zauvijek zabije kolac u srce Republike Srpske. Pošto se SDS hvali da je stvorio Republiku Srpsku, onda bi to bilo kao kod Tarasa Buljbe koji ubijajući svog sina reče: “Јa sam te rodio, ja ću te i ubiti”, piše Slavko Mitrović.

Glas Srpske i RTRS