Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da će ta stranka putem Ustavnog suda BiH poništiti sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, predstavlja još jedan dokaz da SDA i političko Sarajevo taj sud koriste kao instrument za sprovođenje glavnih ciljeva bošnjačke politike.

– Izetbegović otvoreno svojata Ustavni sud BiH, tretirajući ga kao ličnu političku igračku koju može da upotrijebi i iskoristi kad god mu treba. To je potpuno neprihvatljivo i nedopustivo, ali je, nažalost, sprovodivo sa troje stranaca i dvoje bivših istaknutih funkcionera SDA koji sjede na pozicijama bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH – izjavio je Košarac Srni.

Prema njegovim riječima, Izetbegovićevi javni istupi potvrđuju ispravnost politike SNSD-a i potrebu da Republici Srpskoj vrate otete ustavne nadležnosti, a da se BiH vrati u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno u oblasti pravosuđa, koje je ponovo pod potpunom kontrolom SDA.

– Od suštinskog značaja za Republiku Srpsku jeste i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se u toj pravosudnoj instituciji uspostavio neophodan dejtonski balans u odlučivanju i iz ruku Izetbegovića i bošnjačke politike otela ova pravosudna i politička igračka – poručio je Košarac.

On kaže da bi, ukoliko bi se ostvarile Izetbegovićeve prijetnje, Ustavni sud BiH definitivno i potpuno urušio kredibilitet, nakon čega bi se moralo postaviti pitanje djelovanja sudija koje u Ustavni sud bira Narodna skupština Republike Srpske.

– Vrijeme je da se zaustavi i spriječi štetno i opasno korištenje Ustavnog suda BiH u svrhu prekrajanja Ustava BiH i ispunjavanja glavnih ciljeva bošnjačke politike. Nakon pokušaja zabrane Dana Republike Srpske, kao i otimanja imovine Srpske, te mnogih drugih odluka kojima su pogažena prava Srba i Srpske, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju ustavnih nadležnosti svakako bi bila kap koja bi prelila čašu i vjerovatno označila kraj djelovanja Ustavnog suda BiH u ovakvom formatu i sastavu – ocijenio je Košarac.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za petak, 10. decembar, posebnu skupštinsku sjednicu o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da vraćanje nadležnosti predstavlja “ćorsokak” te da će to biti poništeno na Ustavnom sudu i “vraćeno na nulu”.

Izvor: banjaluka.net