Ako bi Republika Srpska prihvatila neustavne odluke bilo koga, pa i sramotnog Ustavnog suda BiH, onda bi postala samo prazna ljuštura, smatra pravnik Slavko Mitrović.

– Bilo bi – evo vam ništa i čuvajte to dobro – naveo je Mitrović i poručio – “neće moći”.

On je istakao da je sada namjera stranaca i političkog Sarajeva da otmu svu imovinu Republici Srpskoj.

Mitrović je naglasio za “Glas Srpske” da zato Ustavni sud BiH donosi odluke po kojima poljoprivredno zemljište, šume, vode, a uskoro škole, bolnice, putevi i mostovi, vodovodi, muzeji, pozorišta i sve drugo pripada BiH.

Kao da, naveo je Mitrović, nije bilo odluke o imovini Srpske tog istog suda 2011. godine po apelaciji Alije Izetbegovića.

Prema njegovom mišljenju, Sud i Tužilaštvo, kao nametnuto pravosuđe na nivou BiH, nije ni cijenjeno niti poštovano, baš onako kako su i zaslužili.

– Tako je od njegovog nastanka, od `roditeljskog grijeha` Volfganga Petriča, visokog predstavnika koji je krajem 2000. godine smislio kako da doda još jedan instrument nepravnoj, neustavnoj reviziji Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri – Ustava BiH – naveo je Mitrović.

On je podsjetio da opozicija u Republici Srpskoj nije krila da navija za Kristijana Šmita, a u tome je prednjačio PDP.

– Kada je krenuo proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora `Službenog glasnika` Miloša Lukića, na osnovu odluke nelegalnog samozvanca Šmita, a ne Krivičnog zakona BiH, nastavljena su mrzilačka bulažnjenja opozicije u Republici Srpskoj – rekao je Mitrović.

Autor: SRNA/RTRS