U akciji „Rez“ realizovanoj prema nalogu Tužilaštva BiH protiv lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, danas su uhapšeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Elvir Muratović već je bio hapšen u akciji „Damask“ u septembru 2014. godine zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem.

Muratović, pripadnih selefijskog pokreta i prije toga je privođen zbog pisanja prijetećih poruka na internet portalima.

Semir Salković Sema „lider“ je mesdžida u Ulici Hajrudina Šabanije je Semir Salković zvani Sema. Rođen je u Trebinju, a jedno vrijeme je živio u Australiji. Članovi ili posjetioci tog mesdžida bili su Naser Arnaut, Berin Tahić, Rijad Rustempašić, Edin Tabaković, Kemal Murić, Kenan Kršo, Kenan Okan, Elvir Muratović zvani Hamza, Sanin Nezirović, Edin Babunović i druge zvijezde nedavnih policijskih akcija.

U mesdžidu je molitvu prije polaska u napad na Američku ambasadu u Sarajevu obavio i Mevlid Jašarević.

Kuću je svojevremeno kupio državljanin Crne Gore Sead Redžematović. Adaptirao je u mesdžid po nagovoru vehabijskog lidera iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića, gdje su ubrzo počeli da se okupljaju njegovi sljedbenici.

Mesdžid su pohodili i brojni sirijski dobrovoljci: Bajro Ikanović, Senad Hasanović, Edin Alijev, Sedin Huseinović, Semir Hasanbegović zvani Sema, Safet Brkić, Enver Lilić, Emin Hodžić, Elmedin Velić, Muaz Šabić, Midhat Đono, Mevludin Cicvara te pojedini još neidentifikovani posjetioci.

Čekajući odlazak u Siriju, nekoliko dana u ovom mesdžidu su boravili dvojica slovenaca Rok Žavbi i Boštjan Skubic.

Edin Tabaković (51) iz Sarajeva bio je uhapšen u nastavku akcije Damask u februaru ove godine i osumnjičen za krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama na području USK, Maglaja i Kantona Sarajevo.

Zulfo Alajbegović iz Konjica odavno je bio pod prismotrom policijsko bezbjednosnih agencija zbog prodrške terorizmu. Bio je blizak Bilalu Bosniću.

Pretresi koji su jutros počeli u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH, tačnije u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području opštine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Među uhapšenima je i Kemal Murić, a njegova kuća koja se nalazi na Sokolju kraj gradske deponije je pretresena i tamo se još uvijek nalaze pripadnici FUP-a.

„Ove osobe su pod istragom su zbog krivičnih djela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202a. i 202b. KZ BiH, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a, kao i zastava Islamske države.

Iz Tužilaštva BiH poručuju građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, kao i sa partnerskim agencijama u inostranstvu, preduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Kako se navodi, ova akcija se vrši po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, a realiziraju je policijski službenici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.