Nemanji Iliću (32) iz Bileće juče je u trebinjskom Okružnom sudu počelo suđenje za ubistvo sugrađanina Marka Bajovića (29) i ranjavanje njegovog brata Miloša Bajovića (31).

Ilića, koji se prošlog mjeseca pred Okružnim sudom izjasnio da nije kriv, terete za krivično djelo teško ubistvo i ubistvo u pokušaju, jer je 14. jula ove godine ispred kafića “Okretaljka”, koji se nalazi u krugu bivše fabrike “Bilećanka”, hicem iz pištolja ubio Marka Bajovića, a njegovog brata Miloša, sa više metaka, ranio u stomak i grudi.

U optužnici je navedeno da su Bajovići kobne noći s društvom pili za šankom u kafiću “Okretaljka”, koji drži bilećki načelnik Miljan Aleksić. U kafić je nakon toga stigao i optuženi Ilić i sa prijateljem Milanom Dučićem stao za isti šank za kojim su bili Bajovići.

–  Miloš Bajović je častio pićem sve koji su bili u kafani, ali Ilić je odbio da uzme piće i došlo je do rasprave o događajima odranije. Nakon toga Ilić je naručio piće za Bajovićevo društvo – naveo je, čitajući optužnicu, okružni tužilac Žarko Milić.

Odbrana tražila odgađanje pretresa

Advokat Mira Vučinić iz Trebinja, koja zastupa optuženog Ilića, rekla je da ni ona ni optuženi ne spore ubistvo, ali da će “dokazati da se događaj nije dogodio na način kako je navedeno u optužnici”.

Ona je tražila da jučerašnji glavni pretres bude odgođen, jer nije imala vremena za kvalitetnu pripremu za suđenje, zbog toga što je dio materijala od Okružnog tužilaštva dobila tek 18. decembra.

Predsjedavajući sudskog vijeća Haris Hakalović uvažio je ovaj zahtjev odbrane i suđenje Iliću će biti nastavljeno 28. decembra, kada će biti saslušan Markov brat Miloš Bajović, dok će Bojan Vujović svjedočiti naknadno.

Sukob nakon fajronta

U optužnici, između ostalog, stoji da su braća Bajovići nakon fajronta, oko 3.30 izašli iz kafane  s rođakom Bojanom Vujovićem. Na putu prema gradu zaustavio ih je rođak Branislav Bajović i Miloš je prešao u njegov automobil, nakon čega su se vratili prema kafiću “Okretaljka”, zajedno sa Markom Bajovićem i Vujovićem koji su bili u drugom vozilu.

–  Ilić je automobilom kretao iz pravca kafane, a u susret mu je dolazilo vozilo Marka Bajovića. Marko je malo prešao na lijevu stranu kolovoza i njegov i Ilićev automobil bili su farovima okrenuti jedan prema drugom. Marko je izašao iz svog vozila i došao do Ilićevog automobila te se laktom naslonio iznad vrata, okrenut tijelom prema Iliću. Ilić je tada iz pištolja “glok 17”, koji je držao u desnoj ruci, kroz otvoren bočni prozor pucao u Marka i nanio mu povrede nakon kojih je uslijedila smrt. U tom trenutku iz drugog vozila izašao je Miloš Bajović i krenuo prema Iliću i mrtvom bratu, a Ilić je tada u njega ispalio sedam hitaca opasnih po život – navedeno je u optužnici.

porodica_marka_bajovica

Pucao iz blizine

Prema riječima tužioca Milića, vještačenjem je utvrđeno da je optuženi Ilić u trenutku ubistva bio srednje pijan, sa 1,92 promila alkohola u krvi, dok je kod ubijenog Marka utvrđeno blago pijanstvo, sa 1,43 promila alkohola u krvi.

– Ilić je u Marka Bajovića pucao sa 80 centimetara udaljenosti, dok je u Miloša pucao s udaljenosti od dva metra. U vrijeme ubistva Ilić je bio uračunljiv, što ćemo i dokazati – rekao je Milić.

U trebinjskom Okružnom sudu juče je saslušana Ruža Bajović, majka ubijenog Marka i ranjenog Miloša.

Kako je rekla, članove porodice Ilić nije lično poznavala, i nakon ubistva joj niko od njih nije došao da izjavi saučešće, niti da se izvini ili da joj pomogne.

– Muža sam izgubila u ratu 1992. godine i ostala sam sama sa troje maloljetne djece. Trudila sam se, i uspjela, da od njih stvorim dobre i uzorne ljude. Kada se sve ovo dogodilo, bila sam kod kćerke u Bijeljini, koja je tamo udata. O Marku mi ni prije ni poslije njegove smrti nikada niko nije rekao nešto ružno. Imala sam uzornu porodicu, koja mi je ugašena u minutu –  kroz suze je ispričala majka ubijenog Marka, nakon čega se obratila optuženom i pitala ga: “Zbog čega si to učinio kada ih nisi ni poznavao”?.

Ona je dodala da će za Ilića tražiti maksimalnu kaznu.

Press