Optuženi Miljan Ratković (29) i Dako Pikula (29) iz Trebinja prijetili su da će ubiti kik-boksera Marka Đerića nekoliko dana prije nego što je on surovo likvidiran.

Ovo su juče u banjalučkom Okružnom sudu kazali svjedoci tužilaštva, policajci iz Bileće i Trebinja Milan Čačić i Nemanja Babić. Oni su zajedno sa Đerićem bili radnici obezbjeđenja noćnog kluba “Merlot” u Trebinju.

Osim Pikule i Ratkovića, za ubistvo Đerića optužen je i Radovan Andrić (19). Njih Specijalno tužilaštvo RS tereti za saučesništvo u ubistvu trebinjskog kik-boksera Marka Đerića, koji je usmrćen 24. maja prošle godine u sačekuši ispred svoje zgrade u trebinjskom naselju Police.

– Za Vaskrs prošle godine radio sam kao obezbjeđenje u klubu “Merlot” sa pokojnim Đerićem. U klub su došli Ratković i Nemanja Burlica i pravili su probleme pa smo ih opominjali. Potukli su se s nekim gostima, zbog čega smo ih izbacili. Tada je došlo do tuče između mene i Burlice, te Đerića i Ratkovića. Tuča je trajala nekoliko minuta, poslije čega su Ratković i Burlica otišli prijeteći nam: “Ubićemo vas, zaklati… sa vama je gotovo” – kazao je Čačić.

Prema njegovim riječima, sukob s optuženim Dakom Pikulom imali su u noći između 16. i 17. maja 2015. godine kada je njegova supruga na silu htjela da uđe u klub “Merlot”.

– Đerić joj je rekao da ne može da uđe jer je gužva. Ona je pokušala na silu da prođe, ali ju je on spriječio. Tad se zaletjela i ošamarila ga govoreći: “Ko si ti da mi ne daš”. Marko ju je odgurnuo, ali je tad iz kluba izašao Pikula i napao ga. Umiješao sam se i razdvojio ih, tad je Pikulina žena i mene ošamarila. Na odlasku je Pikula gledajući u Marka kazao: “Ubiću te, gotov si, mrtav si” – ispričao je Čačić.

Njegovu priču o sukobima potvrdio je i Nemanja Babić koji je istakao da je poslije sukoba čuo da Ratković priprema osvetu.

Svjedoci su juče pred sudskim vijećem izjavili da su prijetnje shvatili ozbiljno, zbog čega su sa sobom nosili oružje po završetku rada u noćnom klubu.

– Upravo zbog prijetnji često smo Marka vozili kući iz “Merlota” ili neko od naših kolega – posvjedočili su i Čačić i Babić.

Prema optužnici, ubistvo Đerića počinjeno je iz bezobzirne osvete. Njega je ubio Ratković hicima iz automatske puške po nagovoru Pikule. Andrić je u optužnici označen kao osoba koja je poslije ubistva sakrila pušku, koja još nije pronađena.

Inače, sudski proces je prebačen u Banjaluku jer je Pikula, koji je bio šef kabineta trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića, sin sudije trebinjskog Okružnog suda Milosava Pikule.

Svjedok

Svjedok Stefan Knežević, inače brat supruge optuženog Pikule, ni juče se nije pojavio na sudu. Njegova majka poslala je dopis u kome se navodi da se on poslije događaja razbolio i da ne može doći. Navela je da je on uplašen, stalno plače i da trpi torturu okoline. U ljekarskom nalazu koji je uz dopis dostavljen sudu navedeno je da Knežević pati od insomnije. Knežević je trebalo da svjedoči i na prošlom ročištu, ali mu je tada pozlilo.

Glas Srpske