Sve političke partije u Srpskoj osudile su ocjene da dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Vlade na proslavu Dana Republike 9. januara u Banjaluku znači kršenje Dejtonskog sporazuma.

Vučić je poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom početkom ove sedmice u Beogradu rekao da će sa članovima kabineta doći na proslavu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saopštio je juče da je ovo Vučićeva podrška Dodiku i povratak politici konflikta.

– Obilježavanje 9. januara je nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, te glorifikovanje diskriminacije – kazao je Izetbegović.

Hrvatski mediji su objavili da dolazak Vučića u Banjaluku 9. januara predstavlja najdrastičnije kršenje načela nemiješanja u unutrašnju politiku BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da Vučić pomaže Dodiku u rušenju BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da su ti navodi besmisleni.

– Osporavanje stvari koje su kod 99 odsto ljudi u Srpskoj nesporne u funkciji je pravljenja nestabilnosti i svađe – rekao je Stevandić i dodao da se ni Republici Srpskoj ne sviđaju obilježavanja datuma u FBiH i Hrvatskoj, ali da shvata da većina na toj teritoriji želi da ih slavi.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kazao je da će biti najsrećniji da vidi Vučića 9. januara u RS, dok je potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao da premijer Srbije dolazi u miru i da sa svima obilježi praznik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozvao je sve u RS koji se nalaze na pozicijama da 9. januara obilježe Dan Republike i da se u velikom broju okupe na proslavi u Banjaluci.

Proslava Dana Republike trebalo bi da počne 28. decembra i da traje 13 dana, a centralna manifestacija trebalo bi da bude 9. januara u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Ustavni sud BiH osporio je dio Zakona o praznicima Republike Srpske koji definiše da se 9. januar proslavlja kao Dan Republike.

GS/RTRS