Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da su svi srpski politički faktori, pa i premijer Srbije Aleksandar Vučić pokazali jako dobru volju na koju su dobili jako loš odgovor iz BiH.

Stevandić je podsjetio da je Vučić bio kamenovan u Srebrenici, gdje je pokušano njegovo ubistvo, nakon čega je demonstrirao dobru volju tako što je ovoj opštini donirao pet miliona KM, kao niko u okruženju, pa ni u BiH.

On je dodao da su Vučića nakon toga vrijeđali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zbog njegove izjave da će prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske – 9. januara.

Stevandić je ocijenio da su te uvrede samo pokušaj unošenja dalje nestabilnosti unutar BiH i korak u razjarivanju velikobošnjačke ekstremističke politike.

“Ne vrijedi više pokazivati nikakvu dobrotu, već samo čvrsto zauzimati svoje pozicije. Oni su vjerovatno u Vučićevoj dobroti vidjeli slabost srpskog političkog establišmenta. Nadam se da su u tome pogriješili i da će im ovo biti zadnji put da zloupotrebljavaju dobru volju, te da će shvatiti da se sa nama mora pregovarati”, kaže Stevandić.

On je podsjetio da je stav Republike Srpske, koji i Vučić poštuje, da nema pregovora o 9. januaru, da nema pregovora o ukidanju Srpske, te da nema raspirivanja velikobošnjačke politike na štetu Republike.

Prema njegovim riječima, te stavove će Srpske hrabro i odlučno braniti.

“Svi koji su dovoljno pametni znaju da će Vučić to podržati i da je potpuna iluzija da on podrži velike bosanske projekte Zvizdića i Izetbegovića”, smatra Stevandić.

On kaže da ga zabrinjava ćutanje Saveza za promjene i srpskih predstavnika u Sarajevu, koji su se pomirili sa tim da se Savjet ministara BiH predstavlja kao vlada, jer ćute kada Zvizdić to radi i koji su se pomirili sa tim da se traži saveznik na atakovanje na Banjaluku na svakom koraku, pa i u Srbiji.

“Da je Savez za promjene odlučniji ne bismo imali ovakve izjave ni Zvizdića, ni Izetbegovića, ni Cerića. Ta vrsta podaništva i kukavičluka raspiruje velikobošnjačke aspiracije na Srpsku”, smatra Stevandić.

Povodom najave premijera Srbije da će prisustvovati obilježavanju Dana Republike – 9. januara, Izetbegović je rekao da Vučićeva podrška Banjaluci znači “vraćanje jednostranoj politici inata i konflikata”.

Zvizdić je, povodom najave dolaska delegacije Vlade Srbije na obilježavanje Dana Republike Srpske, rekao da je “riječ o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na nivou vlasti koji predstavlja Vučić i da je nivo odnosa – Vlada Srbije sa vladom BiH”.

SRNA