Prof. dr Branimir Kuljanin, koji je nedavno u Banjaluci promovisao svoju novu knjigu “Rusija i evroazijska ideja”, tvrdi za Press da će evroazijski princip dijaloga, proizvodnje, saradnje i mira prije ili kasnije odnijeti pobjedu nad atlantskom idejom pljačke, kolonijalizma, rasizma, progona i korporativnog fašizma.

– Evroazijska ideja podrazumijeva dijalog velikih tradicionalnih evroazijskih kultura – postvizantijske-pravoslavnohrišćanske, hinduističke i islamske. Sve su na jednom prostoru i moraće naći način da žive zajedno i međusobno se uvažavaju. U vezi s tim, treba znati da Evroazijski savez (EAS) nije zatvoren ni za muslimanske zemlje i da funkcioniše na principima dobrovoljnosti, ravnopravnosti, uzajamne koristi, solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava. Nažalost, mnoge zemlje i nacije koje su željele da dobrovoljno uđu u taj savez bile su silom razbijene od Zapada, što se moglo vidjeti i na slučaju Ukrajine – kaže Kuljanin.

On objašnjava da se, s druge strane, zapadna imperijalna ideja, koju predvode SAD i druge anglosaksonske sile, i dalje zasniva na rušilačkoj taktici “zavadi pa vladaj”.

– Ipak, vrijeme ne radi za Pax americana i NATO ideje, koje iza sebe ostavljaju samo pustoš. Uništili su Jugoslaviju, Irak, Libiju, Avganistan i Siriju. Napravili su zlo u koju god su zemlju došli. Dakle, ko ne vjeruje da je to propala ideja, neka pogleda katastrofalno stanje u zemljama koje sam pomenuo. Pa, oni su u BiH 20 godina, a šta smo od njih dobili? Dakle, budućnost je evroazijska ideja, gdje se zemlje ravnopravno okupljaju oko Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti i saradnji (ODKB), pa i zemalja BRIKS-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugih, sve uticajnijih istočnih asocijacija. Prošlo je vrijeme jednopolarnog svijeta i SAD i NATO ne mogu više da rade šta hoće – ocjenjuje ovaj profesor.

Sudbina Lužičkih Srba

On kaže da će Srbi, ako se ne opamete i ne skrenu s evroatlantskog puta, biti samo kolonija Evropske unije.

– U toj neprirodnoj zajednici, koja bi mogla da okupi više od pola milijarde ljudi, mogli bismo da nestanemo kao Lužički Srbi. Zbog toga pitanje svih pitanja jeste da li ćemo izabrati da u Evroazijskom savezu zauzmemo neko dostojno mjesto ili ćemo se prepustiti zapadnoj priči, u kojoj će taj centar moći da s nama završi posao? Mislim da je pitanje časti, dostojanstva i istorijske odgovornosti da ne ulazimo u EU i NATO, koji ne samo da su okrenuti protiv naših tradicionalnih prijatelja, već od završetka sukoba u bivšoj Jugoslaviji protiv Srba vode ekonomski rat. Na primjer, pogledajte u čijem vlasništvu su ovdašnji veliki trgovinski lanci i mnogo toga biće vam jasno – navodi Kuljanin.

Sagovornik Pressa upozorava da je u Hrvatskoj i dalje na snazi prikrivena ideja da ta zemlja nije kompletna bez BiH u svom sastavu.

– Tuđmanov princip stvaranja države jednog naroda i vjere zasnovan je na namjeri da u BiH iskoriste muslimane protiv Srba, a onda da se razračunaju i s njima, kao što SAD sada guraju Tursku na Rusiju, da bi pokušali da ostvare rasističke riječi Margaret Tačer. Ona je rekla da broj Rusa treba smanjiti na 30 miliona ljudi, koji bi opsluživali naftovode i gasovode – otkriva on.

Balkan je pravoslavni!

Kuljanin kaže da je i pisac Fjodor Dostojevski Balkan smatrao pravoslavnim, jer su tu, osim Srba, Bugari, Rumuni i Grci, koji treba da se prirodno okrenu Rusiji.

– Neki ruski teoretičari poput profesora Igora Panarina, koordinatora Analitičke asocijacije ODKB-a, govore da ODKB treba da ima četiri centra – Moskvu, Sankt Peterburg, Alma Atu i Beograd, a Republika Srpska trenutno je interesantna Rusiji jer mnogo hrabrije pristupa i više čini u smislu evroazijske ideje od, recimo, Grčke ili Crne Gore, koje su strateški za Ruse bitnije zbog svojih luka i izlaza na more. U tom smislu, Zapad ima strategiju anakonde, odnosno opkoljavanja Rusije i njenog potiskivanja s mora i iz luka. Napokon, zato i drže Makedoniju, kako bi presjekli vezu pravoslavnih zemalja – kaže profesor.

Vrata Centralne Azije

Kuljanin napominje da ni Karl Bilt nije slučajno rekao da je pravoslavlje najveći neprijatelj zapadne civilizacije.

– Kako i ne bi to tvrdio, kada pravoslavlje obara ideju zapadne dominacije i autoritarnosti, nudeći sabornost i jedinstvo u slobodi. Zapravo, ta njihova autoritarnost i individualna samovolja upravo guši slobodu i razara zajednicu. Aktuelna pobuna muslimana u svijetu upravo se i dešava usljed tih razloga – kaže Kuljanin.

On naglašava da Rusi u Siriji sada čuvaju vrata Centralne Azije i ne dopuštaju Kataru da kroz tu regiju sprovede gasovod.

– Takođe, treba znati da je Rusija zbog bliskoistočnih dešavanja i pada cijena nafte u gubitku od oko 100 milijardi dolara. Dakle, ona mora da istovremeno odbrani i sebe i savez Sirije, Iraka i Irana, kako bi onemogućila Zapad da kontroliše ulaz u taj kontinent. To je važno, jer je Centralna Azija veza Rusije i Kine koju NATO želi da prekine – otkriva Kuljanin.

Press/Bojan REČEVIĆ