Međusobne optužbe i uvrede vlasti i opozicije u RS, koje su obilježile proteklu godinu, kulminirale su pretposljednjeg dana 2015. godine pravim ratom saopštenjima između SNSD-a i NDP-a, u kojima se lideri ovih stranaka i bivši i sadašnji predsjednik RS, Milorad Dodik i Dragan Čavić, prozivaju za izdaju i kriminal!

Iz SNSD-a su u srijedu poručili da je lider NDP-a “stao na čelo plana rušenja institucija Srpske”, koji su, kako tvrde, osmislili stranci, dok, s druge strane, iz Čavićeve stranke odgovaraju da su u SNSD-u “očigledno nestrpljivi da popune zatvorska mjesta”.

– “Pomračenje” kao plan rušenja institucija Republike Srpske, koji su sastavile strane službe, stavio je predsjednika NDP-a Dragana Čavića na čelo njegovog izvršenja, a i on sam se prepoznao i sve nervoznije reaguje. Čavić je najbrže pomilovani kažnjeni funkcioner iz BiH kome je OHR 1998. ukinuo mandat narodnog poslanika, a već nakon šest mjeseci ga vratio. Zna se i razlog. Sa nekadašnjim visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom Čavića veže prijateljstvo iskovano u smjenama čelnika SDS-a – poručuju iz SNSD-a.

Dočekali naplatu
Lična netrpeljivost

Politički analitičar Radomir Nešković za Press prognozira da će žestoke svađe i optužbe između vlasti i opozicije u RS kulminirati u izbornoj 2016. godini.

– Ovdje se ne radi samo o tome da postoje dva različita politička koncepta, već sve više do izražaja dolaze lične netrpeljivosti između političkih lidera – kaže Nešković.

U saopštenju ove stranke takođe se navodi da su stranci “dočekali naplatu” od Čavića kada je “priznao sramni izvještaj o 8.300 žrtava u Srebrenici, koji je napisan u OHR-u”.

– Time je Srpskoj stavljen kamen oko vrata i stvoren osnov da se sastavljaju rezolucije o genocidnosti srpskog naroda. Trebalo je provesti i reformu policije, koja je, kao i svaka dosadašnja reforma u BiH, podrazumijevala otimanje nadležnosti RS. Taj dogovor je propao zato što Čavić nije uspio da potpuno ovlada SDS-om – tvrde u SNSD-u, dodajući da o izdaji lidera NDP-a svjedoče brojne depeše Ambasade SAD, objavljene na “Vikiliksu”, u kojima se, kako se tvrdi, vidi da Dragan Čavić radi po nalogu stranaca.

Pune uši građanima

Na optužbe iz SNSD-a u NDP-u su u srijedu ekspresno reagovali saopštenjem, u kojem, između ostalog, vladajuću stranku u RS i njenog lidera optužuju da su za deset godina vladavine “napravili pakao u RS”.

– Nakon što je ispraznio više bankarskih trezora u nekoliko ovdašnjih banaka, nakon što je samo dvije banke “olakšao” za pola milijarde maraka, Dodikov režim bi sada da puni uši građanima RS ispraznim i nezasnovanim saopštenjima u kojima je po pravilu glavna izdajnička uloga rezervisana za bivšeg predsjednika RS Dragana Čavića. Nakon što je direktno u kameru sarajevske televizije Fejs očigledan zločin nazvao “genocidom u Srebrenici”, nakon što je sa tenkovskom eskadrilom SFOR-a slavodobitno ušao u Banski dvor i započeo rušilački pohod ekonomskog uništavanja i moralnog urušavanja RS, vođa laktaškog kriminalnog klana je odlučio da okrene ploču i srbuje na način koji nije viđen u srpskom političkom prostoru – odgovaraju iz NDP-a.

Press