Zbog naglog topljenja snijega u protekla 24 časa izlile su se rječice i potoci na sjeverozapadu Republike Srpske.

Najteže je u Prnjavoru gdje je voda ušla u dvorišta i kuće. U Omladinskom naselju odvodni kanali su prepunjeni, a zaplavljene su kuće. Zbog izlivanja rijeka Lišnje i Vijake prekinut je saobraćaj prema Čelincu i Banjaluci. Najviše problema ima u Ulici Živojina Preradovića i naseljima uz auto-put gdje je djelimično zatrpana rijeka Lišnja, pa voda umjesto koritom teče kroz dvorišta.

Saobraćaj na putnom pravcu Banjaluka – Prnjavor, u mjestu Ratkovac, prekinut je zbog vode na putu, a otežan je i saobraćaj na putu Prnjavor – Šibovska.

Rječica Dragočajka izlila se rano jutros na sedam domaćinstava u Banjaluci, a zahvaljujući angažmanu službi Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i Gorske službe spasavanja i građana, voda nije prodrla u stambene i pomoćne objekte, već samo u dvorišta i na okolne saobraćajnice. Na ugrožena područja postavljene su vreće napunjene pijeskom, potvrđeno je u Odsjeku za poslove civilne zaštite grada Banjaluka i teritorijalne vatrogasne jedinice.

Vodostaj Sane u Prijedoru od juče je porastao za 71 centimetar i iznosi 358 centimetara, što je za 62 centimetra ispod kritične tačke. Najviše problema sinoć je izazvala rijeka Knežica, koja je u dubičkom selu Mali Mirkovac presjekla lokalnu saobraćajnicu. Međutim, i tu se danas stanje normalizuje.

Nabujala rijeka Knežica sinoć se izlila na lokalni put prema selu Mali Mirkovac i presjekla ovu lokalnu saobraćajnicu. Kada se izlije rijeka Knežica, tridesetak domaćinstava bude u potpunosti odsječeno, jer do sela Mali Mirkovac, nema drugog pravca.

Međutim, danas se voda znatno povukla, pa se može proći ovim lokalnim putem. U toku su radovi na regulaciji rijeke, ali do ovog dijela se još nije došlo.

– Do jedan sat sam tu dežurala zbog stoke, bojala se, dok se voda nije malo počela povlačiti. Komšije koje idu na posao su ovdje ostavljale auta, jer nisu mogli preći – kaže mještanka Mirjana Ećim.

U Kozarskoj Dubici u porastu je Una, kao i njene pritoke. U Malom Mirkovcu bilo je najteže, ali se voda postepeno povlači.

– Možemo reći da za sada nijedna kuća nije poplavljena. Ovo je inače stari problem koji se pogoršao sa ovim projektom rađenim tu negdje oko 150 metra, ali imamo uvjeravanja od izvođača radova da će se tih 150 metara uraditi. Kada se to uradi onda je veliki problem i most koji je male propusne moći – rekao je Dragoljub Vučen iz Civilne zaštite.

Od juče, Sana je u Prijedoru narasla za 71 centimetar, ali je i dalje ispod kritične tačke. Vodostaji Gomjenice, Miloševice i Puharske stagniraju. Otežano je kretanje na pojedinim putnim pravcima.

– Mi imamo na terenu manje problemne u zoni Marićke, Rakelića i Omarske. S obzirom na naglo topljenje snijega imamo probleme sa manjim vodotocima i probleme sa nakupljanjem površinskih voda, a na nekim putevima i otežano kretanje. Ali gledano u cjelini, možemo konstatovati s obzirom na obilne snježe padavine i naglo topljenje snijega, da je situacija, kada je u pitanju zaštita od voda,  dosta dobra – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Grada Prijedora.

Iz Republičke uprave civilne zaštite kažu da očekuju smirivanje situacije.

– S Obzirom da je snijega nestalo, da je visina snijega u regijama po par centimetara ne očekujemo tako, mislimo da su rijeke dostigle svoje maksimume, odnosno da će se sporije podizati nivo, osim recimo Save, ali da ne bi trebalo da ugroze ništa bitnije – rekao je Veseljko Elez, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Porast vodostaja registrovan je i u Novom Gradu i Kostajnici, ali su sve rijeke u koritima. Zbog izlivanja rijeke Јapre i građevinskih radova u Blagaju kod Novog Grada i dalje je u prekidu lokalna saobraćajnica Blagaj – Vitasovci -Radomirovac- Sokolište.

RTRS