– Odlučio sam, idemo na izbore! – izjavio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u uvodnom govoru na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, za šta je dobio višeminutni aplauz 505 članova ovog tela.

U prvom delu sednice, koja je bila otvorena za javnost, predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je članovima Glavnog odbora da mu je potrebna podrška za reforme koje namerava da sprovede sledeće četiri godine.

On je naveo da je odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg “više neće biti povratka” na staro.

U obraćanju članovima GO Vučić je rekao da je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije – rekao je Vučić.

On je rekao i da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore kako bi se razrešio društveni sukob koji blokira reforme.

On je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog dršuštvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivšše lošše vlasti i lažžne elite koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije – rekao je Vučić, ali se osvrnuo se i na svoju stranku:

Hoću da Srbija kaže da li želi isto što i mi i da pošaljem mangupe iz naših redova tamo gde im je i mesto

Na početku svog govora, on se osvrnuo na dosadašnje uspehe Vlade na čijem je čelu:

– Godina i devet meseci je prošlo od formiranja ove Vlade, u teško vreme, pošto su deceniju oni pre nas loše upravljali Srbijom. Bili smo pred bankrotom, zemlja bez nade, zemlja kojom su upravljali tajkuni. Preduzeli smo teške mere koje su bile nepopularne – rekao je Vučić i citirao Hanibala: Ili ćemo naći put ili ćemo ga napraviti.

Vučić se, potom, pohvalio ekonomskim uspesima, za koje je dobio aplauz.

– Svaka promena koju smo hteli naišla je na otpor onih pre nas, ali i onih među nama – rekao je Vučić i dodao da je otpor promenama ono što se najteže menja.

– Više od 10 godina niko nije razrešavao Gordijev čvor do nas. Otišli smo u Brisel iako se to mnogim Srbima nije dopadalo. Posle briselskog sporazuma na Kosovu smo dobili 52 odsto glasova više. Počeli smo ozbiljne društvene i ekonomske reforme. Ovi pre nas su samo pričali priče i delili besplatne akcije, a oni su otimali. Mi smo to zaustavili. Tako je nastao ozbiljan sukob – rekao je Vučić.

Previše je onih koji ništa ne rade a samo pričaju. Zato sam toliko omražen. Zato i lažu i izmišljaju gde sam proveo Novu godinu. Moj odgovor je ovde, na radnom mestu– rekao je Vučić i dobio aplauz.

Optužuju me da nisam smenio ministra, iako je to samo moj posao. A smenio sam ga, a njima to nije dovoljno – rekao je Vučić misleći na ministra odbrane Gašića, i opet podsetio na “izmišljene stanove Siniše Malog”.

– Pored sednicu GO mnogi su me pitali zašto bi želeo izbore, kad imam većinu u Skupštinu, rekao sam jer politika nije matematika. Odgovorio sam da moramo da vidimo gde bi Srbija želela da bude za pet godina, kako ćemo izgraditi institucije, pravnu državu… – rekao je Vučić. On je dodao da je veliki broj onih koji su protiv ulaska u EU.

– Takozvani demokratski blok radi najviše protiv evrointegracija Srbije – rekao je Vučić, a potom se osvrnuo na mržnju ekstremne desnice.

– Mržnja uvek pojede onog koga mrzi – rekao je Vučić i dodao da je Srbiji neophodno četiri godine stabilnosti i pun mandat za donošenje teških odluka.

Zato hoću da se borim, zato dragi prijatelji, moja odluka je da idemo na izbore, da idemo u pobedu – rekao je Vučić i dodao da je prva pobeda na izborima ponekad i sreća, ali svaka sledeća velika mudrost.

– Ne želim da govorim da nikada ništa nije dobro rađeno, ali tek danas imamo prave partnere u svetu. Šta god da budemo radili, poruka mora da bude ista: Nećemo se zaustavljati u reformama, evrointegracijama, finansijskom oporavku – kaže Vučić i dodaje da je dobro da budu kritikovani, pa i napadani.

Hoću da vas zamolim i da donesemo odluku o odlaganju Skupštine stranke za 21. maj – rekao je Vučić i napomenuo da će ovi izbori biti teški.

Hrabro u budućnost, hrabro u nove promene, Srbija ide napred. Živela Srbija, živela Srpska napredna stranka – završio je svoj govor Aleksandar Vučić.

Sednici prirustvuje 505 članova ovog tela, a otvoreni deo sednice i govor predsednika stranke prenosile su i pojedine TV.

ALO