Nakon jednomjesečne pauze u radu, 850 radnika prijedorskog rudnika „Arselor mital“ na posao kreće 1. februara, a proizvodnja počinje punim kapaciteom. U rudniku ističu da za sada neće biti otpuštanja radnika i da je do prinudnog odmora došlo zbog drastičnog pada cijene čelika na svjetskom tržištu i smanjenog otkupa rude u „Željezari“ Zenica.

Ovogodišnji plan prijedorskog rudnika je za oko 600.000 tona rude manji i rudnik traži alternativu za prodaju. Dok se radnici nadaju da neće biti otuštanja, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić poručuje da se ne smije dozvoliti da se izgubi ovako važan investitor i da je neophodno pronaći rješenje ovog problema, koje neće biti ni na štetu radnika, ni Republike.

S olakšanjem je odahnulo 850 radnika prijedorskog rudnika „Arselor mital“ koji će, nakon mjesec dana „čekanja“, 1. februara krenuti na posao.

Na ovaj potez u rudniku su bili prinuđeni zbog drastičnog pada cijene čelika na svjetskom tržištu, zbog čega je došlo do smanjenja otkupa rude u zeničkoj „Željezari“. Prinudni jednomjesečni odmor, bio je najbolje ekonomsko rješenje. Radnici će za januar primiti 55 odsto od ukupne plate.

– Tako je bio i dogovor da počinjemo prvog februara sa radom. Međutim, znamo isto da se stanje u čeliku ne popravlja. Znamo istio da je menadžment ugovorio 1. 500. 000 tona, umjesto 2. 100. 000 koliko je plan. Nadamo se da će biti tako do kraja godine i da neće biti najgore solucije, otpuštanja radnika, rekao je Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata radnika „Arselor mital“ Prijedor.

U rudniku kažu, nema otuštanja radnika. Međutim, ovogodišnji plan je za oko 600.000 tona rude manji, pa dalje traže nove kupce. Bez obzira na to poručuju da nije upitno da prvog februara počinju da rade punim kapacitetom. Sa željezarom u Zenici za februar i mart već je dogovorena isporuka od 270. 000 tona željezne rude.

– Mi smo samim planom za prvi kvartal ove godine projicirali proizvodnju koja je adekvatna i moguća da prihvati Željezara u Zenici tako da smo svjesno prvi mjesec imali tako da kažemo imali zastoj proizvodnje. Radnici su bili na čekanju i mi 1. februara ulazimo u proizvodnju u normalnim svim kapacitetima, sa punom zaposlenošću, istakao je Mladen Јelača, direktor rudnika „Arselor Mital“ Prijedor.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić kaže da se mora pronaći način da se „Arselor mital“, kao investitor zadrži na ovim prostorima. Nije riječ samo o sudbini 850 radnika u Prijedoru, već i o radnicima u brojnom lancu zavisnih preduzeća, poput Željeznica Srpske.

– Moje je mišljenje da mi ne bismo tebali izgubiti tako važnog investitora, tako važnog partnera. Takav gigant ne bi trebalo da ode odavde i da prekine svoju proizvodnju. Oni imaju svoj metod i svoje objašnjenje transfernih cijena. Moramo taj metod, model, usaglasiti na način da obezbijedimo da se nastavi proizvodnja ovdje u Republici Srpskoj i BiH i da se Mital ne povuče sa ovog područja, dodao je Đpkić.

Јoš se čeka na sudski epilog slučaja oko navodnog duga „Arselor mitala“ Poreskoj upravi Republike Srpske od oko 50 miliona maraka.

RTRS