Presuda i spisi sudskog veća koje je osudilo na zatvorsku kaznu lidera GI SDP Olivera Ivanovića su u suprotnosti, saznaju ”Večernje novosti”.

Ivanović, u vrijeme kada je izvršen ratni zločin na KiM, aprila 1999. godine, bio je direktor državne kompanije “Feronikl” i utvrđeno je da on nije bio lider paravojne grupe koja je izvršila zločin. Ivanović nije izdao naređenje za izvršenje zločina, odnosno on sam nije direktno učestvovao u izvršenju ubistava.

To su zaključci Sudskog vijeća Osnovnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koje je Ivanovića osudilo na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Ovo će, kako je prenio jedan od Ivanovićevih branilaca, advokat Ljubomir Pantović, biti ključni argumenti odbrane, s obzirom na to da je jedino ustanovljeno da je Ivanović toga dana bio prisutan na mjestu zločina, odnosno da je bio “u plavoj uniformi i naoružan”.

Po Pantovićevim riječima, ove četiri činjenice u suprotnosti su sa presudom koju je usmeno obrazložila predsjednica sudskog vijeća sudija Roksana Komša, na dan izricanja presude.

“Taj dio obrazloženja presude daje nam nadu u uspjeh žalbe. Naime, sudija je rekla da je veće van svake sumnje utvrdilo kao istinite činjenice da nije izdao naređenje za izvršenje zločina. Ivanović, dakle nije kriv, pa se ja pitam kako je sud iz ovog činjeničnog stanja izvukao zaključke o krivici, jer krivica i zaključci isključuju jedno drugo”, rekao je Pantović.

Presudom je bio iznenađen i tužilac Euleksa koji je, kako tvrdi Pantović, njemu i kolegi u privatnom razgovoru rekao “da ni ni on nije razumio šta je sud htio da kaže u pogledu krivice, pa se pita kako će sud u pisanoj formi da obrazloži presudu izrečenu usmeno”.

Iako je sudsko vijeće naložilo da Oliver Ivanović, do pravosnažnosti presude boravi u kućnom pritvoru, tužilac Euleksa već je uložio žalbu na ovu sudsku odluku. Prema riječima, advokata Ljubomira Pantovića, odbrana će na ovu žalbu tužioca odgovoriti u roku od 24 sata, odnosno, najkasnije do ponedjeljka.

Novosti