Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da Oliver Ivanović nije napustio Staru Srbiju ni po cijenu života, te da je pucanj u njega – pucanj u Srbe i u Srbiju.

Povodom ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića juče u Kosovskoj Mitrovici, patrijarh Irinej je rekao da je zahvalan Ivanoviću što je bio “najsvjetliji primjer našeg roda, rame uz rame sa našim sveštenstvom, monaštvom i svim čestitim Srbima, kao i za sva dobra koja je učinio za srpski narod i Srpsku crkvu”.

– Oliver Ivanović je, kao izuzetan poznavalac teške situacije u kojoj se odavno nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, istrajavao u ulozi narodnog i društvenog predstavnika – izjavio je patrijarh srpski za TV Hram.

On je istakao da su mnogi bili prisiljeni da odu sa teritorije Stare Srbije.

– Ivanović je trpio pritiske i bio je izložen najvećim iskušenjima – kaže patrijarh i dodaje da, iako je mogao da napusti Kosovo, on to nije htio da učini ni po koju cijenu, pa ni po cijenu života, prenosi Sputnjik.

Patrijarh Irinej uputio je saučešće porodici, srodnicima i istinskim prijateljima Olivera Ivanovića, te srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji sa željom da žive u međusobnoj ljubavi i u miru sa drugim narodima.

– Molimo se Srbima Svetiteljima koji vječno žive u svetinjama na Kosovu i Metohiji kao čuvari našeg naroda, da umole pobjeditelja smrti Vaskrslog Hrista, da podari vječni pokoj počivšem Oliveru – naveo je patrijarh Irinej.

Izvor: SRNA/RTRS