Švedski sudija Krister Karphamar, koji je bio na čelu istrage o bombaškom napadu na autobus Niš ekspresa kod Podujeva 2001. godine, izjavio je da ne može da spekuliše da li je Fljorim Ejupi umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića, ali da može da kaže da je on selektovan i treniran u nekom od centara CIA.

Karphamar je za beogradske Večernje novosti rekao da je to bilo poznato i kada je Ejupi hapšen 2001. godine.

– Kada je 14. maja /2001. godine/ Ejupi misteriozno pobjegao iz baze Bondstil, prvi put sam čuo da je riječ o čovjeku CIA. Nezvanično sam kasnije saznao da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na Kosmetu iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili, samo je rekao: “Neću ništa da vam kažem”. I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine riječi – naveo je Karphamar.

List piše da nije poznato kada je i kako CIA regrutovala Ejupija, kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spomenuo u okviru istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SPD Olivera Ivanovića u januaru prošle godine.

Ejupi tokom rata nije bio na Kosovu i Metohiji, već se, kako navodi list, u Njemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge.

Ejupi se pominje kao pripadnik grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, a osumnjičen je da je lično likvidirao Tahira Zemaja i Džemaila Mustafu koji su bili bliski saradnici prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove.

Ta linija vodi do ubistva Ivanovića 16. januara prošle godine, piše list.

Neposredno pred taj zločin, kako bilježe srpske obavještajne službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosmet, a potom opet otputovao u Njemačku.

SRNA/RTRS