U Republici Srpskoj se ovih dana očekuje akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH, koja će po nalogu Tužilaštva BiH, biti pandan nedavnom hapšenju lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, osumnjičenog za ometanje rada pravosuđa, saznaju “Narodne novine” od izvora bliskog pravosudnim institucijama BiH u Sarajevu.

Hapšenje visokopozicioniranog funkcionera iz RS predstavljalo bi pokušaj da se umiri bošnjačka javnost, poslije određivanja pritvora lideru SBB-a, koji je nesumnjivo naj­veći zvaničnik iz boš­nja­čkog po­li­ti­čkog kor­pu­sa, ko­ji je sa li­si­ca­ma na ru­ka­ma ušao u pros­to­ri­je Tužilaš­tva i Su­da BiH.

Mi­nis­tar bez­bje­dnos­ti BiH Dra­gan Me­ktić, ko­ji se u ja­vnim is­tu­pi­ma otvo­re­no mi­je­ša u rad pra­vo­su­đa, zajedno sa liderima stranaka Saveza za promjene, odavno koordinira aktivnosti, koje za cilj imaju dovođenje predsjednika RS Milorada Dodika pred pravosuđe BiH.

Oni ne odustaju od takve ideje, iako su u po­slje­dnjih ne­ko­li­ko mje­se­ci dva po­ku­ša­ja Dodikove dis­kre­di­ta­ci­je i pra­vnog pro­ce­su­ira­nja doži­vje­la fi­jas­ko.

– Prvi ta­kav po­ku­šaj bio je ka­da je kon­tro­ver­zni di­plo­ma­ta Gor­dan Mi­li­nić, pred drža­vnim tužioci­ma op­tužio Do­di­ka da je od rus­kog bi­zni­sme­na Ole­ga Bur­la­ko­va pri­mio ki­lo­gram zla­ta. Iako ni­je uspio da dos­ta­vi ni­je­dan re­le­van­tan po­da­tak, a sve je u me­đu­vre­me­nu de­man­to­vao i Bur­la­kov, Mi­li­nić je do­bio po­zi­ci­ju di­re­kto­ra Agen­ci­je za stra­ne in­ves­ti­ci­je – re­kao je “Na­ro­dnim” izvor bli­zak pra­vo­su­dnim in­sti­tu­ci­ja­ma i do­dao da bi, da ima pra­vne države, tre­ba­lo otvo­ri­ti upra­vo slu­čaj “Mi­li­nić”, ko­ji je kla­si­čni pri­mjer trgo­vi­ne po­li­ti­čkim uti­ca­jem, lažnog svje­do­če­nja i po­li­ti­čke ko­rup­ci­je.

Ni u dru­gom po­ku­ša­ju op­tuživa­nja Do­di­ka pred pra­vo­su­đem BiH, u ve­zi sa kre­di­tom ko­ji je po­di­gao u “Pa­vlo­vić ban­ci”, ra­di ku­po­vi­ne vi­le u Beo­gra­du, ko­ju je pro­da­la Ko­mer­ci­jal­na ban­ka za 750.000 evra, ne­ma ele­me­na­ta za bi­lo ka­kvo pro­ce­su­ira­nje.

– To što je na ugo­vo­ru stav­ljen pe­čat Vla­de RS, či­ji je Do­dik ta­da bio pred­sje­dnik, ni­je proi­zve­lo ni­ka­kve pra­vne po­slje­di­ce. Sve je čis­to, ta­ko da se, sa pravnog aspekta, istraga morala obustaviti – tvrdi naš izvor i dodaje da je politika često jača od prava.

On je uvje­ren da će se akcija SIPA-e dogoditi u nekoliko narednih dana i da je Tužilaštvo BiH već pripremilo naloge za pretres pojedinih institucija RS.

– U ovome slučaju se neće puno gledati ima li dokaza o djelu koje će se visokom zvaničniku iz RS staviti na teret. Ne mo­ra to bi­ti ne­ka kru­pna afe­ra, bitno je da čovjek koji se sumnjiči bude na visokoj poziciji – rekao je naš izvor, koji ne isključuje mogućnost da to bude i predsjednik RS Milorad Dodik.

Srpski i hrvat­ski kor­pus su već ima­li po je­dnog po­li­ti­ča­ra osu­đe­nog u prvos­te­pe­nom pos­tup­ku, Mla­de­na Iva­ni­ća, za kri­mi­nal u “Srpskim šu­ma­ma” i An­tu Je­la­vi­ća, za pro­ne­vje­ru po­mo­ći ko­ju je Hrvat­ska sla­la Hrva­ti­ma u BiH.

Iva­nić je oslo­bo­đen na­kon što je uči­nio odre­đe­ne us­tup­ke pre­ma zah­tje­vi­ma me­đu­na­ro­dne za­je­dni­ce, a Je­la­vić je na dan izri­ca­nja pre­su­de po­bje­gao u Hrvat­sku.

Mir­ko Ša­ro­vić je, zbog ulo­ge u afe­ri “Pri­vre­dna ban­ka Srpsko Sa­ra­je­vo”, u za­tvo­ru pro­veo go­di­nu, da bi se na kra­ju do­ka­za­lo da je pre­su­da ne­pra­ve­dna, pa je na osno­vu od­šte­te do­bio vi­še od sto­ti­nu hi­lja­da ma­ra­ka. Po­sli­je to­ga je, može se pri­mje­ti­ti, ome­kšao svo­je po­li­ti­čke sta­vo­ve.

Dra­gan Čo­vić je go­di­na­ma bio pod op­tužba­ma Tužilaš­tva BiH, ali je u sva­kom slu­ča­ju pro­ces za­vršen oslo­ba­đa­ju­ćom pre­su­dom.

Narodne novine