Pred pred prvostepenom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH danas je okončan disiplinski postupak protiv sudije Branka Perića a prvostepena odluka biće donesena uroku od 15 dana. Disciplinski postupak protiv Perića, zbog navodnih neprimjerenih istupa u medijima pokrenulo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH.

Disciplinski tužilac, Mirza Hadžiomerović, je kazao da je Periću stavljeno na teret da je u tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te da je time prekršio kodeks ponašanja sudija. Naveo je da je Perić komentarisao postupak protiv lidera Stranke za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa, Milana Mandića i zaposlenih u “Elta” televiziji za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti, kao i da je u kolumni u “Nezavisnim novinama” izjavio da u “Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali Armije BiH za ratne zločine”.

Perić je u odgovoru cijenio da nevladinim organizacijama upravljaju politike, dodavši da je “Munira Subašić najbolji tužilac u BiH”.

“U svim slučajevima koji mi se stavljaju na teret, nisam komentarisao postupak nego posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH”, rekao je Perić.

Dodao je da sve svoje kolumne piše s prijedlozima za bolji rad pravosuđa, a ne radi omalovažavanja kolega. Napomenuo je i da je postupak protiv Fahrudina Radončića javno komentarisala i predsjedavajuća disciplinske komisije i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružica Јukić.