Policijske agencije Evropske unije udružile su snage u potrazi za odbjeglim kriminalcima i danas su predstavile prvi veb-sajt s listom najtraženijih bjegunaca u Evropi!

Na adresi www.eumostwanted.eu javnost može saznati ko su najtraženiji bjegunci u Evropi, ali i pomoći policijskim agencijama u njihovom lociranju i hapšenju.

Projekat je osmislio i pokrenuo ENFAST (European network of fugitive active search teams), mreža policijskih službenika iz 28 država članica EU, specijalizovana i ovlašćena za preduzimanje hitnih akcija u lociranju i hapšenju bjegunaca, uz podršku Evropola. Na sajtu će se dijeliti informacije o odbjeglim visokorangiranim kriminalcima koji su osuđeni ili osumnjičeni za najteže zločine i terorizam u Evropi.

– S ciljem povećanja bezbjednosti u Evropskoj uniji ovo je prva inicijativa na panevropskom nivou na kojem je predstavljena lista najtraženijih bjegunaca na zajedničkoj platformi. Od danas, građani EU i šire mogu nam davati sve korisne informacije preko veb-stranice, čak i anonimno. Sajt je dostupan na 17 jezika, a njegov sadržaj kreiraće i objavljivati nacionalni ENFAST timovi koji će i primati sve korisne informacije o bjeguncima – saopšteno je iz Evropola, navodeći da će svaka zemlja objavljivati ograničen broj bjegunaca koji će biti selektovani prema prioritetima.

Tako se na objavljenoj listi najtraženijih evropskih bjegunaca našao i Radomir Cvijanović (32) iz Doboja, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Slovenije. Cvijanovića terete da je, zajedno sa nekoliko saučesnika, 31. oktobra 2005. provalio u trezor SKB banke u Ljubljani, u kojoj su obili 428 depozita iz kojih su ukrali 19.903.924 evra u kešu i razne predmete čija je vrijednost procijenjena na najmanje 13.000.000 evra. Pored toga pokušali su da otvore još 29 depozita, na kojima nisu uspjeli da razvale brave.

Dva državljanina Srbije

Na listi su i državljani Srbije Mirzet Bronja (36) i Izet Ajdinović (45). Bronju traži policija Danske zbog posjedovanja oružja i sumnje da se bavio trgovinom narkoticima. Istražiocima je nedostupan od marta 2012. godine, kada je pobjegao sa psihijatrijske klinike, gdje je bio pod policijskim nadzorom. Ajdinović je u bjekstvu više od dvije godine, a traže ga zbog nepojavljivanja na sudu po optužbi da je bio član organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krađe, pranje novca, otmicu, zapljene, iznude i držanje talaca. Ajdinović je osumnjičen i za učešće u brutalnoj oružanoj pljački nad jednom porodicom u Luksemburgu 2013. godine.

Hrvatski MUP na listu je uvrstio Bojana Dragičevića (35) i Darjana Ješovnika (31). Dragičević je osumnjičen da je, zajedno sa Zoranom Svitlicom, u avgustu 2008. godine opljačkao banku u Šibeniku. Osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora i u bjekstvu se nalazio do maja 2012. kada je uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj. Bio je smješten u zatvor u Lepoglavi, ali je u septembru 2013. pobjegao i uhapšen je nedaleko od zatvora. U aprilu 2014. premješten je u zatvor u Puli, odakle je pobjegao 22. avgusta 2014. godine. Darjan Ješovnik bio je član kriminalne grupe koja je prokrijumčarila najmanje 718 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju, odakle su je prenosili u Hrvatsku, Sloveniju i Holandiju. Ješovnik je učestvovao u švercu i distribuciji droge u Sloveniji. Većina članova ove kriminalne grupe uhapšena je u Srbiji, Hrvatskoj i Španiji, ali je Ješovnik od 2011. nedostupan istražnim organima.

Teroristi

Na listi najtraženijih evropskih bjegunaca trenutno se nalazi 45 lica među kojima je najviše ubica i silovatelja. Na listi su i dvojica osumnjičenih za terorizam, a to su Salah Abdeslam (27) i Muhamed Abrini (31). Abdeslama terete za seriju terorističkih napada u Parizu, u kojima je u novembru prošle godine ubijeno 130, a ranjeno 368 ljudi. Istražioci su utvrdili da je upravo Abdeslam unajmio automobil kojim su se napadači dovezli u pozorište „Bataklan”, kao i na lokacije drugih napada. Abrini se takođe dovodi u vezu s napadima u Parizu, a dva dana prije napada snimljen je zajedno sa Abdeslamom na jednoj benzinskoj pumpi u Parizu i vjeruje se da je vozio “reno klio” koji je korišćen u napadima. Obojica se smatraju naoružanim i opasnim.

press