Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da nema borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma u BiH bez hapšenja i procesuiranja svih odgovornih za činjenje koruptivnih i krivičnih djela, od čega neće odustati tokom svog mandata.

Odgovarajući na pitanje šefa Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Mirsada Đonlagića na koga je mislio kada je ranije više puta javno i u medijima najavljivao “spektakularna hapšenja”, Mektić je rekao da je to radio u skladu sa proklamovanom politikom Saveza za promjene koji je biračima i građanima obećao da će prioritet u njegovom radu biti borba protiv organizovanog kriminala, korpcije i terorizma.

“Nakon ulaska u vlast želimo da ispunimo naše političko obećanje dato građanima i biračima. Ponavljam, borbe protiv kriminala nema bez hapšenja i procesuiranja svih odgovornih”, rekao je Mektić.

On je naveo da želi da i dalje radi na stvaranju ambijenta u kojem će se na bazi dnevne komunikacije sa tužilaštvima raditi na procesuiranju, odnosno hapšenju svih odgovornih za mnogobrojne afere u BiH, koje su poznate i medijima i građanima u BiH.

“Moramo ispitati i preispitati sve te stvari i donijeti odluku da li u nekom slučaju ima ili nema elemenata krivičnih djela i zato su hapšenja i sudski procesi neophodni. Nisam prejudicirao nijedan slučaj, niti sam pominjao bilo čija imena, jer mene samo interesuje rasvjetljavanje koruptivnih afera na zakonom propisan način”, istakao je Mektić.

Đonlagić je rekao da nije zadovoljan odgovorom i da smatra da se Mektić ponašao kao da učestvuje u predizbornoj kampanji.

Poslanik Damir Arnaut (SBB) pitao je Mektića zašto pominje spektakularna hapšenja kad taj pojam ne postoji u pozitivnom krivičnom zakonodavstvu i nije u operativnoj nadležnosti ministra bezbjednosti u BiH.

Mektić je potvrdio da on nema ta operativna ovlaštenja kao, uostalom, ni ministri unutrašnjih poslova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Nikad se nisam ni miješao u ta operativna ovlaštenja za svojih 35 godina policijskog rada na najsloženijim istražnim radnjama. Nisam se miješao, niti ću se miješati u operativna policijska ovlaštenja, jer je to u nadležnosti policijskih agencija, na osnovu naloga Tužilaštva BiH”, rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Ni Arnaut nije bio zadovoljan Mektićevim odgovorom.

SRNA