Damir Arnaut, poslanik SBB-a, osvrćući će se na citate koje je iznio Đonlagić, u vezi ranijih Mektićevih najava “spektakularnih hapšenja”, pitao je ministra Mektića na osnovu kojih je zakonskih odedbi postupao, najavljujući ono što će raditi policijske agencije. – S obzirom da je sve to u stenogramu ovog doma, vaše riječi izrečene za ovom govornicom i uključujući vaše eksplicitne najave, ponovo citiram “spektakularnih hapšenja”, to su vaše riječi, koje ste čak izrekli i za govornicom u ovom uzvišenom domu, molim vas da nam sad Vi citirate član i stav nekog, bilo kojeg zakona BiH, ako hoćete i entiteta, koji vama kao ministru sigurnosti BiH daje operativna ovlaštenja, ja vas molim, maloprije niste možda čuli ili niste shvatili pitanje, sad ga postavljam eksplicitno i tražim eksplicitan odgovor. Hoću da mi citirate član i stav zakona BiH ili entiteta koji vama kao ministru sigurnosti daje operativna ovlaštenja ili pravo miješanja u operativni rad policije na bilo kojem nivou, pravo ili mogućnost najave policijskih operacija, a sva hapšenja, uključujući i ona spektakularna su neminovno policijske operacije. Jer policija hapsi, a Vi najavljujete. Po kojem osnovu Vi kao ministar sigurnosti najavljujete to. Hoću član i stav zakona. Ukoliko, pak, takav stav i član zakona ne postoji, molim vas da mi odgovorite, po kojem ste osnovu Vi kao ministar sigurnosti preuzili takva operativna ovlaštenja, odnosno po kojem ste se osnovu miješali u operativni rad policije i najavljivali policijske akcije operativne prirode – pitao je Arnaut.

Ministar Mektić je odgovarajući na ovaj upit, kazao da on nema operativnih ovlaštenja, kao ministar, niti takva ovlaštenja ima bilo koji ministar unutrašnjih poslova na bilo kojem nivou vlasti u BiH, te je negirao da se umiješao u operativna ovlaštenja. – Nisam se umiješao, niti ću se umiješati, niti mi je do toga da se miješam. Ja sam 30 godina radio policijski posao i molio sam Boga da se izvučem iz tih ovlaštenja jer mislim da nisam uopšte za ta ovlaštenja. Nisam nikoga legitimisao, niti hapsio. Navedite operativna ovlaštenja koja sam izvršio – kazao je Mektić. Arnaut je ponovo pojasnio svoje navode o policijskim operativnim ovlaštenjima u koja se Mektić umiješao najavljujući “spektakularna hapšenja”.

– Vidite ministre, hapšenje je operativno ovlaštenje. Ako ste 35 godina u policiji, valjda znate da je hapšenje jedno od osnovnih operativnih ovlaštenja. Zabranjeno je miješanje u operativni rad policije. Ja nisam rekao da ste Vi hapsili, da ste vršili operativna ovlaštenja. Ono što je zabranjeno i ono što ste u početku rekli, jeste da nemate pravo i odgovorili ste, zahvaljujem se, da nema nijedan zakon koji Vama daje pravo da se miješate u operativni rad policije, ali ste se Vi umiješali u operativni rad policije samim tim što ste obećali da će doći do hapšenja. Vi ste obećali da će doći do operativnog djelovanja i samim tim ste se umiješali u operativni rad policije. E, to sam ja pitao i Vi ste sami potvrdili da nemate zakonska ovlaštenja, dakle postupali ste mimo zakonskih ovlaštenja – kazao je Arnaut. Arnaut je kazao Mektiću  i da mu ovo nije prvi put da se neovlašteno miješa u rad drugih tijela.

Podsjetiti ću vas da ste u ovom domu 27. avgusta prošle godine izrekli jednu tešku optužbu na rad Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH. Tada ste rekli da je Nezavisni odbor “najmoćnije oružje u rukama političkih elita i struktura za uticaj na rad policije”. Nezavisni odbor djeluje u skladu sa zakonom isključivo na profesionalnim osnovama, taj zakon čak predviđa smjenu članova Nezavisnog odbora, ukoliko se utvrdi kršenje principa. S druge strane, vi nam ovdje niste citirali bilo koji član zakona, pa ni pravilnik, koji vama daje ovlaštenja da se miješate u operativni rad policije, a već duže od šest mjeseci najavjuljete operativne poteze, spektakularna hapšenja, što pak ukazuje, da ste možda vi, da vas ponovo citiram: “najsnažnije oružje u rukama političkih elita i struktura za uticaj na rad policije” – kazao je Arnaut ministru Mektiću.

11:55 Mirsad Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost, uputio je pitanje Draganu Mektiću, ministru sigurnosti BiH, u vezi njegovih najava “spektakularnih hapšenja”. Đonlagić je podsjetio mektića na izjave s kojima je najavljivao posljednjih mjeseci ha – Krenut ću redom. Na 16. Sjednici Predstavničkog doma održanoj 27. avgusta 2015. godine, za govornicom ovog Doma rekli ste citiram iz zvaničnog stenograma: “Ja vam s ovog mjesta obećavam, bit će spektakularnih hapšenja. To što ste rekli bit će otkrivanja teških afera, ja vam obećavam ovdje i hoće, bit će hapšenja, ja vam obećavam ovdje, te hoće bit će hapšenja, nije tako dugo vrijeme kada će neki polagati”. Ove i slične najave ste nastavili u raznim obraćanjima kao što sam rekao, prošle godine, uključujući i emisiju “Pressing” 23. 12. 2015. , te početkom ove godine, poput vašeg obraćanja medijima u sjedištu SIPA-e , 4. januara 2016. godine, kada ste prema izvještajima brojnih medija ponovo najavili spektakularna hapšenja . Uzimajući u obzir sve navedeno, na koga ste mislili u svim vašim preciznim izjavama i da vas ponovo citiram “spektakularnih hapšenja”, te da li vaša definicija “spektakularnih hapšenja” podrazumijeva upad velikih broja specijalaca u redakcije dnevnih novina – pitao je Đonlagić, tražeći precizne odgovore na pitanja.

Međutim, ministar Mektić je izbjegao direktan odgovor na ovaj niz pitanja, te je počeo pojašnjavati kako je njegova politička partija (SDS) i u svom predizbornom programu i tokom izbora najavljivala, kako je kazao, da će im ako budu dio vlasti prioritet biti “borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma”. – Moj kompletni angažman kome sam se posvetio je da stvorimo takav politički ambijent ili da stvaramo jedan ambijent u kojem ćemo zajedno s Tužilaštvom  nastojati da dođe do hapšenja – kazao je Mektić. On je rekao da u svojim najavama hapšenja nije spominjao imena, te tvrdi da hapšenja nije prejudicirao. Kazao je da je kada je o tome govorio mislio na afere koje su poznate javnosti i o kojima su napravljeni sati i sati televizijskih emisija“.

Đonlagić je reagirajući na ovakve odgovore kazao da je tražio eksplicitan odgovor i da ga nije dobio. – Nisam zadovoljan s odgovorom. Sramota je da se u ovom visokom domu, ovako ponaša ministar . Ovo nije predizborni skup. Moje pitanje je bilo eksplicitno i ja sam tražio eksplicitan odgovor. I, ako je ministar davao eksplicitna obećanja, ne predizborna, nego eksplicitna obećanja, gospodin je trebao da ima toliko mudrosti i da ne kažemo druge stvari koje idu uz to, da mi jasno odgovori na jasno postavljena pitanja. Apsolutno nisam zadovoljan s ovim odgovorom. I, gospodin Mektić, ako nema hrabrosti da odgovara na konkretna pitanja, onda treba razmisliti, šta će raditi ubuduće na toj poziciji. Još jednom kažem, tražim konkretan odgovor da li ta najava hapšenja koja je bila eksplicitna znači da će biti i ulaska  s dugim cijevima u redakcije novina i da li je to ovo što se sad dešava, da li je to ono što je gospodin Mektić najavljivao – kazao je Đonlagić.

Avaz