Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da je referendum o odluci Ustavnog suda, koja se odnosi na 9. januar – Dan Republike Srpske, neminovan i da on mora biti održan, te da se mora pokazati puno jedinstvo političkih subjekata i građana u Srpskoj kada je riječ o Danu Republike.
Pavić je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva DNS-a u Banjaluci bilo riječi o referendumu, te istakao da mu je drago da referendum o odluci Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na 9. januar, ima konsenzus svih političkih partija iz Srpske.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Pavić je rekao da mu je žao što opozicija osporava taj referendum i što ga ne prihvata. “Mi u DNS-u smatramo da imamo puno zakonsko i ustavno pravo da taj referendum održimo i sigurni smo da on ne dira u Dejtonski sporazum, niti u bilo koje propise na nivou Republike Srpske i BiH”, naveo je Pavić.

Ističući da DNS ne bi imao nikakve dileme za održavanje referenduma ako sve stranke prihvate da on bude održan, on je rekao da ova stranka, ukoliko opozicija ostane pri stavu da ne prihvata održavanje ovog referenduma, sebi ostavlja veliku rezervu da još jednom razmisli i razmijeni mišljenja sa koalicionim partnerima da li će ići u takav referendum.

Lider DNS-a smatra da u referendumskim pitanjima sa nacionalnom konotacijom uvijek treba puno jedinstvo političkih stranaka, a u vezi sa tim pitanjem, kako je rekao, očigledno je da ga sada nema.

Prema njegovim riječima, ova stranka će na predstojećim izborima nastupiti samostalno, sa svojom platformom i ciljem da ispoštuje sve ono što je do sada u njenom programu i strategiji postojalo.

“Možemo imati zajedničke kandidate za načelnike sa koalicijom, ali imaćemo svoju platformu i kandidate za odbornike. U centru svih izbornih aktivnosti mora biti čovjek, zapošljavanje i ekonomija, bez politikantstva”, rekao je Pavić novinarima u Banjaluci.

Pavić je istakao da je hapšenjem lidera SBB-a Fahrudina Radončića dodatno usložena politička i bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj i BiH, jer se “očigledno traži pandan i u Srpskoj”.

“Ovakva situacija će se sama po sebi smiriti, ali DNS upozorava da je ta situacija udaljila investitore od BiH, Republike Srpske i naših lokalnih zajednica, da broj stranih investicija strašno opada u BiH, nema zapošljavanja, a sve veći broj ljudi ostaje bez posla”, upozorio je Pavić.

Prema njegovim riječima, DNS, SNSD i SP su korektni koalicioni partneri, ali nisu istomišljenici.

“DNS ima svoj program i svoje mišljenje. Imamo zamjerke prema koalicionim partnerima, posebno kada naš najveći koalicioni partner istupa sa određenim idejama bez konsultacija, nakon čega se traži da mi takve ideje podržimo”, rekao je Pavić dodajući da je referendum jedna od takvih ideja.

On je dodao da njegova stranka neće nikada primjenjivati jezik mržnje, klevete, optužbe, satanizaciju drugih, te apeluje da sve stranke spuste tenzije i vrate se argumentima.

Predsjednik DNS-a je napomenuo da će rad Vlade biti tema sljedeće sjednice Predsjedništva, te da o eventualnoj rekonstrukciji nije bilo nikakvih razgovora sa koalicionim partnerima.

SRNA