Partija demokratskog progresa /PDP/ saopštila je da je doslovnim prenošenjem teksta agencije “Sputnjik” pod nazivom “Političko redizajniranje Republike Srpske”, u kojem su funkcioneri Saveza za promjene, ali i funkcioneri PDP-a pojedinačno spomenuti u potpupo negativnom i ponižavajućem kontekstu, a prvenstveno netačnom, ovoj stranci nanesena nemjerljiva šteta.

PDP demantuje sve navode koji se dovode u vezu sa ovom strankom, počasnim predsjednikom partije i članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem, te predsjednikom PDP-a i poslanikom u Narodnoj skupštini Crpske Branislavom Borenovićem.

“Agencija ‘Sputnjik Srbija’ je agencija sumnjive reputacije i medij koji, u pravnom i moralnom kontekstu, nema nikakve veze sa Republikom Srpskom i teoretski može sebi da dozvoli da ne objavi mišljenje prozvane strane. Međutim, nacionalni novinski i televizijski servis svih građana Republike Srpske mora da objavi mišljenje druge strane, pogotovo što se radi o gnusnim lažima o najvišim predstavnicima institucija u Republici Srpskoj i BiH”, navodi se u saopštenju PDP-a, koje je potpisao predsjednik partije Branislav Borenović.

Osvrćući se na to što su Novinska agencija Republike Srpske “SRNA” i Radio-televizija Repbulike Srpske prenijeli tekst ruske državne agencije “Sputnjik”, Borenović je istakao da je ovim tekstom nanesena šteta i PDP-u i Savezu za promjene.

“Izvještavanje vaše agencije i televizje juče kasno popodne i sinoć potvrdilo je da ste dotakli dno novinarstva i da više ne poštujete ni minimum pravila uspostavljenih Kodeksom novinarstva”, stav je Borenovića.

Prema njegovom mišljenju, jacno je da se radi o prethodno organizovanom dogovoru tri medija sa, kako kaže, predstavnicima režima Republike Srpske, kako funkcioneri Saveza za promjene ne bi imali priliku da saopšte svoj stav, imajući u vidu činjenicu da je tekst agencije “Sputnjik” objavljen kasno popodne i da ga je “SRNA” prenijela nešto prije 19.00 časova, a da je u Dnevniku RTRS-a u 19.30 ova tema dobila centralno mjesto.

Borenović tvrdi da su kreatori “sramne ideje i teksta, koji je prenesen, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegov savjetnik za medije Pero Simić”.

“Ovim vašim medijskim kućama, ovakve i slične lažne analize o političkom životu u Republici Srpskoj nanose štetu našoj partiji i Savezu za promjene u cjelini, ali i građanima Republike Srpske koji su prinuđeni da na medijima koje plaćaju, slušaju i čitaju besmislene i apsolutno netačne analize no narudžbi režima u Srpskoj”, zaključeno je u demantiju PDP-a upućenom Srni.

SRNA